/

Sultanate period architecture and art

4 mins read

Sultanate period architecture and art

Q310. In which battle did Maharana Sanga defeat Ibrahim Lodi?
(a) Battle of Khatoli (b) Battle of Sarangpur
(c) Battle of Siwana (d) Battle of Khanua
Ans: (a)


Q311. Consider the following –
1. Tughlaqabad 2 Lodi Garden
3. Qutub Minar 4 Fatehpur Sikri The correct chronological order in which it is constructed is –

(a) 3, 1, 4, 2 (b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 1, 3, 4, 2
Ans: (a)


Q312. Consider the following:
1. Tughlaqabad Fort
2. Bada Gumbad in Lodhi Bagh (Garden)
3. Qutub Minar
4. Fatehpur Sikri Which of the following is the correct chronological order of construction of the above monuments?

(a) 3‚ 1‚ 4‚ 2 (b) 3‚ 1‚ 2‚ 4
(c) 1‚ 3‚ 2‚ 4 (d) 1‚ 3‚ 4‚ 2
Ans: (b)


Q313. Sort the following by date keeping the oldest building first:
1. Adhai Din Ka Jhopra 2 Dinpanah
3. Kota Ferozshah 4 Alai Darwaza Code:

(a) 3, 4, 2, 1 (b) 1, 2, 3 , 4
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 1, 4, 3, 2
Ans: (d)


Q314. Keeping the oldest one first, arrange the following according to date- (
1) Adhai Din Ka Jhopra – 2 Dinpanah
(3) Buland Darwaza – 4 Alai Darwaza Select your answer from the code given below Code:

(a) 3 , 4, 2, 1 (b) 1, 2, 4, 3
(c) 1, 3, 2, 4, (d) 1, 4, 2, 3
Ans: (d)


Q315. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List-I (Monuments) List-II (Constructors)
A. Alai Darwaza, Delhi 1 Alauddin Khilji
B. Buland Darwaza, Fatehpur Sikri 2 Akbar
C. Moti Masjid Agra 3 Shah Jahan
D. Moti Masjid Delhi 4 Aurangzeb Code:
ABCD

(a) 4 3 2 1 (b) 1 4 2 3 (c) 1 2 3 4 (d) 4 2 3 1
Ans: (c)


Q316. Match the following monuments with their respective ruler and select the correct answer from the codes given below-
(a) Double Dome i. Sher Shah
(b) Octagonal Tomb ii. Muhammad Adil Shah
(c) Satya Mehrabiya Tomb iii. Balban
(d) Gol Gumbad iv. Sikander Lodi Code:
ABCD
(a) iv iii i ii
(b) iv i iii ii
(c) i iii iv ii
(d) ii iii i iv
Ans: (b)


Q317. Match the following buildings and rulers-
A. Qutub Minar 1 Muhammad Adil Shah
B. Gol Gumbaz 2 Iltutmish
C. Buland Darwaza 3 Aurangzeb
D. Moti Masjid 4 Akbar ABCD

(a) 2 4 1 3 (b) 3 2 4 1 (c) ) 4 2 1 3 (d) 2 1 4 3
(e) 4 3 2 1
Ans: (d)


Q318. Match – Architectural Style Associated Dynasties
A. Lower surface of the arch i. Kamalaki’s skirting on Sharki
B. Rise of octagonal tombs ii. Vijayanagara
C. Use of Bodigoi in Pillars iii. Khalji
D. With sloping walls iv. Tughlaq Vishal Main Gate Code:
ABCD

(a) iii i iv ii
(b) ii i iv iii
(c) i ii iv ii
(d) iii iv ii i
Ans: (d)


Q319. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Ajmer Kuwal-al-Islam
(b) Jaunpur Atala Masjid
(c) Malwa Jahaz Mahal
(d) Gulbarga Jama Masjid
Ans: (a)


Q320. Parts of which of the following plays are inscribed in the stone blocks used in the ‘Adhai Din Ka Jhopra’ mosque?
(a) Sariputra episode (b) Prabodh
moonrise (c) Malati-Madhava (d) Harkeli
Ans: (d)


Q321. Who built the mosque named ‘Adhai Din Ka Jhopra’?
(a) Muhammad Ghori (b) Qutubuddin Aibak
(c) Aram Shah (d) Iltutmish
Ans: (b)


Q322. Who among the following did not contribute to the construction of the famous Qutub Minar?
(a) Qutbuddin Aibak (b) Iltutmish
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (c)


Q323. Which of the following was not built by Qutbuddin Aibak?
(a) Qubbat-ul-Islam Mosque (b) Qutub Minar
(c ) Two and a half day hut (d) Alai Darwaza
Ans: (d)


Q324. Which of the following statements regarding Qutub Minar is not true?
(a) It is a four storied structure
(b) It was completed by Iltutmish
(c) Its perimeter has gradually decreased towards the top
(d) There is a difference in the plan of the initial three storeys
Ans: (a)


Q325. Which of the following Sultans got the fifth floor of Qutub Minar constructed?
(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (c)


Q326. Where were the ‘seven cities’ established by Qutb-ud-din Aibak in medieval Delhi?
(a) Siri (b) Tughlaqabad (c) Mehrauli (d) Hauz-Khaj
Ans: (c)


Q327. Which of the following is an octagonal tomb?
(a) Tomb of Balban
(b) Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Tomb of Firoz Shah Tughlaq
(d) Tomb of Sikandar Lodi
Ans: (d)


Q328. The first relict original dome in India is found in the following –
(a) Alai Darwaza (b) Sultan Firoz’s Madrasa
(c) Balban’s Tomb (d) Two and a half day’s hut
Ans: (a)


Q329. Which Sultan built ‘Alai Darwaza’?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khilji (d) Firoz Tughlaq
Ans: (c)


Q330. The horseshoe-shaped arch was first used in:
(a) Iltutmish’s tomb
(b) Ghiyasuddin Tughlaq’s tomb
(c) Alai Darwaza
(d) Quwwat-ul-Islam Mosque
Ans: (c)


Q331. The first tomb in India which was built in pure Islamic style was –
(a) Humayun’s Tomb (b) Balban’s Tomb
(c) Aibak’s Tomb (d) Alauddin’s Tomb
Ans: (b)


Q332. In which one of the following buildings is the first existing true arch found?
(a) Two and a half days hut
(b) Quwwat-ul-Islam Mosque
(c) Tomb of Sultan Balban
(d) Alai Darwaza
Ans: (c)


Q333. In whose memory is the famous Iron Pillar in the courtyard of Delhi’s Quwwatul Islam Mosque?
(a) Ashoka (b) Chandra (c) Harsha (d) Anangpal
Ans: (b)


Q334. ‘Surkhi’ started in Indian architecture –
(a) by the Kushans (b) by the Guptas
(c) by the Sultans of the Sultanate (d) by the Mughals
Ans: (c)


Q335. The Kirti Stambh of Chittor was built by-
(a) Rana Sanga (b) Rana Kumbha
(c) Rana Pratap (d) Rana Udai Singh
Ans: (b)


Q336. The buildings of ‘Purana Qila’ in Delhi were built by
(a) Firoz Tughlaq (b) Ibrahim Lodi
(c) Sher Shah (d) Babur
Ans: (c)


Q337. Atala Masjid and Lal Darwaza Masjid were built by the rulers of which state?
(a) Bengal (b) Khandesh
(c) Malwa (d) Jaunpur
Ans: (d)


Q338. Which of the following features are included in the construction of mosques in India?
(a) Inverted lotus (b) Kalash on the dome
(c) Ornamentation (d) All these
Ans: (d)


Q339. Whose tomb is Sultan Ghari?
(a) Qutubuddin Aibak (b) Ruknuddin Firoz
(c) Naseeruddin Mahmud (d) Kaiqubad
Ans: (c)


Q340. Who founded a madrasa named ‘Madrasaye Muizz’ in Delhi?
(a) Qutbuddin Aibak (b) Iltutmish
(c) Naseeruddin Mahmud (d) Balban
Ans: (b)


Q341. Ishtkhari describes the Multan temple as a well-built one with a human figure. To whom was this temple dedicated?
(a) Vishnu (b) Shiva
(c) Surya (d) Ganesh
Ans: (c)


Q342. The Kalyana-mandapa was a distinctive feature of the temple-architecture of the kingdom of the following-
(a) Pallava (b) Chola
(c) Kadamba (d) Vijayanagara
Ans: (d)


Q343. Which of these rulers built the Jantar Mahal in Mandu?
(a) Mahmud Shah Khilji (b) Alauddin Khilji
(c) Bhoj Parmar (d) Hoshang Shah
Ans: (c)


Q344. In which Sultanate monument is the first real arch visible?
(a) Tomb of Iltutmish (b) Tomb of Balban
(c) Alai Darwaza (d) Quwatul Islam Mosque
Ans: (b)


Q345. The earliest example of Indo-Islamic art is
(a) Qutub Minar (b) Quwwat-ul-Islam
(c) Dargah of Nizamuddin Auliya (d) Panchmahal of Fatehpur Sikri
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Sayyid and Lodi dynasty

Next Story

Sultanate period literature and litterateur

Latest from Blog

error: Content is protected !!