/

Sultanate period literature and litterateur

8 mins read

Sultanate period literature and litterateur

Q346. What is an example of a dome?
(a) Nizam-shahi architecture
(b) Tughlaqshahi architecture
(c) Adilshahi architecture
(d) Mughal period architecture
Ans: (c)


Q347. The Bahmani architecture of the Deccan is distinguished for its distinctive originality and independent style. Which of the following statements about Bahmani architecture are correct?
1. It has derived its elements from the architectural styles of the Delhi Sultanate and the architectural styles of Far Persia.
2. The forts built by the Bahmanis were undoubtedly the greatest monuments of Europe, much more than any forts of the same period.
3. Bahmani architecture reflects a harmonious blend of both Hindu and Islamic styles. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1‚ 2‚ and 3 (b) 2 and 3
only (c) 1 and 3 only (d) 1 and 2 only
Ans: (c)


Q348. Match List-I and List-II and select the correct answer from the code given
below- List-I List-II A. Ziauddin Barani 1 Tarikh-i-Mubarakshahi
B. Hasan Nizami 2 Tabqate Nasiri
C. Minhaj-us- Siraj 3 Date-i-
Firozshahi D. Yahiya-bin-Ahmed 4 Tajul Masir
5. Tabakate Akbari Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 3 4 5 1 (c) 5 3 4 2 (d) 3 4 2 1
Ans: (d)


Q349. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below – List-I (Composition) List-II (Author)
A. Tabakate Akbari 1 Al Utbi
B. Tabakate Nasiri 2 Minhajuddin bin Sirajuddin
C.
Tithe Firoz Shahi 3 Nizamuddin D. Tithe Yamini 4 Ziauddin Barani Code:
ABCD

(a) 3 2 4 1 (b) 2 1 4 3 (c) 1 3 2 4 (d) 3 4 1 2
Ans: (a)


Q350. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below − List-I List-II
A. Datee Hind 1 Ibn Battuta
B. Datete Delhi 2 Minhaj
C. Rehla 3 Alberuni
D. Tabaqati Nasiri 4 Khusro Koot :
ABCD

(a) 1 3 2 4 (b) 2 1 4 3 (c) 3 4 1 2 (d) 4 2 3 1
Ans: (c)


Q351. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the list:
List-I List-II Alberuni 1
Tarikh -i-Fakhruddin Mubarak Shahi B. Ainulmulk Multani 2 Khazan-ul-Futuh
C. Amir Khusro 3
Insha -e-Mahru D. Fakhre Mudabir 4th Date-e-Hind Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 1 3 2 4 (d) 2 1 4 3
Ans: (b)


Q352. Match List I with List-II and select the correct answer from the code given below List I List II
(a) Futuh-us-Salatin 1 Firoz Shah Tughlaq
(b) Futuhat-i-Firozshahi 2 Isami
(c) Date- A-
Firozshahi 3 Amir Khusro (d) Khazain-ul-Futuh 4 Barani Code:
ABCD
(a) 2 1 4 3 (b) 2 4 1 3 (c) 1 3 4 2 (d) 3 2 1 4
Ans: ( a)


Q353. Match
List I with List II and select the correct answer using the code given below List-I List-II
A. Tajul Masir 1 Afif
B. Tabakate Nasiri 2 Isami
C. Futuh-us-Salatin 3 Hasan Nizami
D Date Firozshahi 4 Minhaj Code:
ABCD

(a) 4, 3, 2, 1 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 2, 3, 1, 4 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (b)


Q354. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists
List-I (Author) List-II (Book)

(a) Ziauddin Barani 1 Muntakhab-ul-
Tawarikh (b) Ibn Battuta 2 Rehla
(c) Badayuni 3 Storio-de-Mogor
(d) Manuchi 4 Date-i -Firozshahi Code:
ABCD
(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 1 4 2 (d) 4 2 1 3
Ans: (d)


Q355.
Match the following works with their author and select the answer from the correct code: (A) Haqaik-i-Hindi (i) Ibn
Miskawiyah (B) Tahajibul Akhlaq (ii) Sadruddin Muhammad “Aufi”
(C) Kunjul Tizar (iii) Abdul Wahid
Bilgrami (D) Jawamiul Hikayat (iv) Bailak Al Qabayaki ABCD

(a) iii i iv ii (b) ii iv i iii
(c) iii i ii iv (d) ii iii iv
Ans: (a)


Q356. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Alberuni – Tajul Masir
(b) Hasan Nizami – Tarikh -e-Hind
(c) Barani – Tabaqat-e-Nasiri
(d) Amir Khusro – Tughlaqnama
Ans: (d)


Q357. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Alberuni Razmnama
(b) Hasan Nizami Tarikh -i-Hind
(c) Barani Tabaqat-i-Nasiri
(d) Amir Khusro Tughlaqnama
Ans: (d)


Q358. Which of the following is not correctly matched?
(a) Chandrashekhar Hamir Hatha
(b) Rajaraja Varma Ravana Vijayam
(c) Chinniah Suri Child Grammar
(d) Gopalkrishna Patnaik Katha Manjari
Ans: (d)


Q359. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Badayuni : Muntakhab-ul-Tawarikh
(b) Al-Biruni: Kitab-ul-Hind
(c) Jayanak: Prithviraj Vijay
(d) Amir Khusro: Fawaid-ul-Fuwad
Ans: (d)


Q360. Who among the following saw the reign of eight Sultans of Delhi?
(a) Ziauddin Barni (b) Shamse-Siraj Afiq
(c) Minhas-us-Siras (d) Amir Khusrau
Ans: (d)


Q361. In which of the following books the qualities of an ideal Muslim ruler have been mentioned?
(a) Taj-ul-Masir (b) Tabaqat-e-Nasiri
(c) Fatwa-e-Jahandari (d) Khazain-ul-Futuh
Ans: (c)


Q362. The following works were written by Ziauddin Barani Thyn─
(a) on-a-Firojshahi and Kiranussadan
(c) Fatwa-e-Jhandari and Ashika
(c) on-a-Firojshahi and Fatwa-e-Jhandari
(d) Futuhusslatin date -e-Firozshahi
Ans: (c)


Q363. The first Muslim to study the Puranas was-
(a) Abul Fazl (b) Alberuni
(c) Amir Khusro (d) Dada Shikoh
Ans: (b)


Q364. The first Muslim to study the Puranas was
(a) Abul Fazl (b) Abdul Qadir Badayuni
(c) Alberuni (d) Dara Shikoh
Ans: (c)


Q365. Who was the Muslim writer who showed interest in comparative religion after studying Bhagavadgita, Purana, Varahamihira, Brahmagupta?
(a) Amir Khusro (b) Alberuni
(c) Yahya-bin-Ahmad Sirhindi (d) Abul Fazl
Ans: (b)


Q366. Who among the following first introduced the study of ‘Bhagavad Gita’ to the Muslim world?
(a) Abdul Qadir Badayuni (b) Alberuni
(c) Abul Fazal (d) Faizi
Ans: (b)


Q367. What did Alberuni do?
(a) Promoted Islam in India
(b) Described India and the people of India
(c) Promoted Sufism in the South
(d) Worked as governor during Balban
Ans: (b)


Q368. The account of India written by Alberuni is:
(a) Kitab-ul-Hind (b) Chachnama
(c) Futuh-us-Salatin (d) Tarikh-e-Yamini
Ans: (a)


Q369. Alberuni was associated with whose court?
(a) Mahmud Ghaznavi (b) Muhammad Ghori
(c) Iltutmish (d) Balban
Ans: (a)


Q370. Amir Khusro was the court poet of –
(a) Muhammad bin-Tughlaq (b) Alauddin Khilji
(c) Sher Shah Suri (d) Humayun
Ans: (b)


Q371. ‘Tuti-e-Hind’ Amir Khusrau was born
in- (a) Patti (b) Patali
(c) Patiali (d) Patiala
Ans: (c)


Q372. Amir Khusrau wrote his famous Masnavi ‘Aashika’ during the reign of
(a) Alauddin Khalji (b) Khizr Khan
(c) Rai Karan (d) Rani Kamala Devi
Ans: (b)


Q373. On whose orders did Amir Khusrau write his famous Masnavi ‘Aashika’?
(a) Alauddin Khilji (b) Khizr Khan
(c) Rai Karan (d) Rani Kamala Devi
Ans: (b)


Q374. Which of the following was not composed by Amir Khusrau?
(a) Khazayan-ul-Futuh (b) Tarikh-i-Alai
(c) Tughlaqnama (d) Tajul Masir
Ans: (d)


Q375. Who among these historians composed Tajul Masir?
(a) Isami (b) Hasan Nizami
(c) Alberuni (d) Amir Khusro
Ans: (b)


Q376. Which of the following historians was taken prisoner by the Mongols?
(a) Hasan Nizami (b) Minhaj-us-Siraj
(c) Amir Khusro (d) Ziauddin Barani
Ans: (c)


Q377. The famous poet Amir Khusro was associated with the court of which of the following emperors?
(a) Nawab Asaf-ud-daula (b) Ghiyasuddin Balwan
(c) Muhammad Shah Rangeela (d) Qutubuddin Aibak
Ans: (b)


Q378. Amir Khusrau was a contemporary of
(a) Alauddin Khilji (b) Sikandar Lodi (c) Babur (d) None of these
Ans: (a)


Q379. Amir Khusrau was related to the reign of which of the following?
(a) Alauddin Khilji (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Ibrahim Lodi (d) Firoz Shah
Ans: (a)


Q380. Famous poet Amir Khusro lived in the court of-
(a) Alauddin Khilji (b) Iltutmish
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Qutubuddin Aibak
Ans: (a)


Q381. Which of the following is not a work of Amir Khusrau?
(a) Kiran-us-Saden (b) Tehqeeq-i-Hind
(c) Miftah-ul-Futuh (d) Noor-e-Sipihar
Ans: (b)


Q382. Who among the following composed ‘Ashika’, ‘Nuh Sipihar’, ‘Kiran-Ussaden’ and ‘Khazain-ul-Futuh’ –
(a) Ziauddin Barani (b) Zainul Abdeen
(c) Amir Khusro (d) Malik Muhammad Joyce
Ans: (c)


Q383. Which of the following books was authored by Amir Khusro?
(a) Aashiq, Kiran-u-Sadain, Khazain-ul-Futuh
(b) Kiran -u-Sadain,
Aashiq, Tarikh
-i-Mubarakshahi -E-Sipahar‚ Aashika
Ans: (a)


Q384. The first poet to Indianize Persian poetry was-
(a) Amir Hasan (b) Amir Khusrau (c) Faizi (d) Jujjani
Ans: (b)


Q385. Who among the following Persian poets has depicted the Indian environment in his poetry?
(a) Amir Hasan (b) Amir Khusro (c) Faizi (d) Kaleem
Ans: (b)


Q386. Who among the following called himself the ‘Parrot of India’?
(a) Amir Hasan (b) Jayasi
(c) Amir Khusro (d) Faizi
Ans: (c)


Q387. Amir Khusrau was a ……….
(a) Poet (b) Historian
(c) Musician (d) All three
Ans: (d)


Q388. Amir Khusro played the role of a pioneer in the development of
(a) Brijbhasha (b) Awadhi
(c) Khari Boli (d) Bhojpuri
Ans: (c)


Q389. The author of Tabaqat-i-Nasiri is –
(a) Minhaj-us-Siraj (b) Ziauddin Barani
(c) Amir Khusro (d) Mehndi Hussain
Ans: (a)


Q390. Who was the author of Tabakte-Nasiri?
(a) Nasiruddin Mahmud (b) Minhaj-us-Siraj
(c) Amir Khusrau (d) Ziauddin Barani
Ans: (b)


Q391. The author of Tabaqat-i-Nasiri was
(a) Barani (b) Nizamuddin
(c) Minhaj-us-Siraj (d) Isami
Ans: (c)


Q392. From which book do we get a direct account of the history of Muhammad Ghori’s conquest of India and the newly established Turkish Sultanate?
(a) Chachnama (b) Kitab-ul-Yamini
(c) Tabaqat-e-Nasiri (d) Tarikh-ul-Hind
Ans: (c)


Q393. Minhaj-us-Siraj was a contemporary of which rulers?
(a) Das dynasty rulers (b) Tughlaq dynasty rulers
(c) Lodi dynasty rulers (d) None of these
Ans: (a)


Q394. The Sultan of Delhi who wrote his
memoirs- (a) Iltumish (b) Balban
(c) Alauddin Khalji (d) Firoz Tughlaq
Ans: (d)


Q395. Who wrote Futuhat-e-Firozshahi?
(a) Alberuni (b) Firoz Shah Tughlaq (c) Utbi (d) Ibn Battuta
Ans: (b)


Q396. Who has given a detailed account of the postal system during the Sultanate period?
(a) Amir Khusrau (b) Ibn Battuta
(c) Sultan Firoz Shah (d) Ziauddin Barani
Ans: (b)


Q397. Who is the author of ‘Rehla’?
(a) Farishta (b) Al-Biruni
(c) Ibn Battuta (d) Afif
Ans: (c)


Q398. Who is the author of ‘Kitab-ur-Rehla’?
(a) Maulana Sharfuddin Ali Yazid
(b) Amir Timur
(c) Ibn Battuta
(d) Khwaja Abdullah Malik Isami
Ans: (c)


Q399. What was the nationality of Marco Polo who visited India in the last decade of the thirteenth century?
(a) Dutch (b) Spanish
(c) Italian (d) Portuguese
Ans: (c)


Q400. From which of the following sources do we get a detailed account of Sindh?
(a) Khazainul Futuh (b) Tithee Firozshahi (
c) Insha-e-Mehru (d) Chachnama
Ans: (d)


Q401. The subject of Tibb-e-Sikandri, collected from Sanskrit sources was-
(a) Astrology (b) Medical science
(c) Music (d) Philosophy
Ans: (b)


Q402. Who was the author of Prithviraj Vijay?
(a) Ballalsen (b) Chandrabardai
(c) Jayanak Bhatt (d) Merutung
Ans: (c)


Q403. Who wrote the Telugu version of Mahabharata?
(a) Nakkiar (b) Nannaya
(c) Akkatiyar (d) Thiruvalluvar
Ans: (b)


Q404. Who among the following is considered to be the author of Sangeetraj?
(a) Bhoja (b) Hemadri
(c) Krishna Deva Raya (d) Rana Kumbha
Ans: (d)


Q405. Who was the author of ‘Shahnama’?
(a) Utbi (b) Firdausi
(c) Alberuni (d) Barani
Ans: (b)


Q406. Who was the Arab who studied Sanskrit and astronomy for ten years living in Varanasi?
(a) Albiruni (b) Amir Khusro
(c) Al Bidari (d) Al’ Masher
Ans: (d)


Q407. Who composed ‘Barhamasa’?
(a) Amir Khusro (b) Isami
(c) Malik Mohammad Jayasi (d) Raskhan
Ans: (c)


Q408. Which of the following languages ​​was patronized by the Sultans of Delhi?
(a) Arabic (b) Turkish (c) Persian (d) Urdu
Ans: (c)


Q409. Which of the following Sufi saints translated Chintamani Bhatt’s Shuka-Saptati into a Persian work called Tutinama?
(a) Sheikh Hamiduddin Nagori
(b) Sheikh Fariduddin
(c) Khwaja Ziauddin Naqshvi
(d) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
Ans: (c)


Q410. Tutinama is the Persian translation of which Sanskrit text?
(a) Rati Rahasya (b) Shuka Saptati
(c) Lilavati (d) Hitopadesha
Ans: (b)


Q411. Which of the following Sanskrit texts describes the history of the Palas?
(a) Prabandha Chintamani (b) Ram-
charita (c) Sukrit-sankirtana (d) Vikramadeva-charita
Ans: (b)


Q412. Who among the following presented the Bengali version of Ramayana?
(a) Vidyapati (b)
Kritivas (c) Maladhar Basu (d) Chandidas
Ans: (b)


Q413. Which of the following Hindi works was written first?
(a) Indravati (b) Padmavati
(c) Madhumalati (d) Mrigavati
Ans: (d)


Q414. The author of the book ‘Ramcharit Manas’ was-
(a) Tulsidas (b) Valmiki
(c) Surdas (d) Ved Vyas
Ans: (a)


Q415. The author of “Caitanya Charitamrita” was
(a) Vasaveshwara (b) Madhava
(c) Ramananda (d) Krishnadas Kaviraj
Ans: (d)


Q416. Which Muslim poet of medieval Hindi literature essentially composed poetry on Hindu mythological heroes?
(a) Qutban (b) Raskhan
(c) Mulla Dawood (d) Amir Khusro
Ans: (b)


Q417. The first writer to use Urdu as a poetic expression was
(a) Amir Khusro (b) Mirza Ghalib
(c) Bahadur Shah Zafar (d) Faizi
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Sultanate period architecture and art

Next Story

Vijayanagara, Bahmani and other provincial dynasties

Latest from Blog

error: Content is protected !!