/

Surat disintegration of Congress and revolutionary movement

17 mins read

Surat disintegration of Congress and revolutionary movement

Q1117. Match the following revolutionaries on the basis of type of end of life
a. Jatin Das 1. Life imprisonment
b. Chandrashekhar Azad 2. From hunger strike
c. Bhagat Singh 3. During the encounter
d. Kalpana Dutt 4. Hanged ABCD

(a) 3 2 4 1 (b) 2 3 4 1 (c) 2 3 1 4 (d) 3 4 1 2
(e) 1 2 4 3
Ans: (b)


Q1118. Match List-I with List-II and give your answer using the code given below the lists- List-I (Union) List-II (Founder)
A. Revolt Group 1. Ram Prasad Bismil
B. Hindustan Republican 2 . Chandrashekhar Azad Association
C. Hindustan Socialist 3. Lala Lajpat Rai Republican Association
D. Punjab Naujawan Bharat Sabha 4. Bhagat Singh
5. Surya Sen Code:
ABCD

(a) 1 3 4 5 (b) 3 4 2 1 (c) 4 5 2 3 (d) 5 1 2 4
Ans: (d)


Q1119. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
A. Chittagong Armory Raid 1. Kalpana Dutt
B. Abhinav Bharat 2. Guru Ram Singh
C. Anushilan Samiti 3. Vinayak Damodar Savarkar
D. Kuka Movement 4. Varindra Ghosh Code:

(a) A-1, B-3, C-4, D-2 (b) A-1, B-3 C-2, D -4
(c) A-3, B-1,C-2, D-4 (d) A-3, B-1, C-4, D-2
Ans: (a)


Q1120. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I List-II
A. Chittagong Armory Attack 1. Lala Hardayal
B. Kakori Conspiracy 2. Jatin Das
C. Lahore Conspiracy 3. Surya Sen
D. Ghadar Party 4. Ramprasad Bismil
5. Vasudev Phadke Code:
ABCD

(a) 3 4 1 5 (b) 4 3 2 1 (c) 3 4 2 1 (d) 1 4 3 1
Ans: (c)


Q1121. Match the following
1. Bhagat Singh A. Kingsford
2. Khudiram Bose B. Saunders
3. Madanlal Dhingra C. Dyer
4. Udham Singh D. Curzon Wylie

(a) 1-B, 2-A, 3-D, 4-C (b) 1-A, 2-B, 3-C, 4-D
(c) 1-B, 2-C, 3-A, 4-D (d) 1-A, 2-C, 3-B , 4-D
Ans: (a)


Q1122. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists List I List II
(a) Rajendra Lahiri 1. Gonda Jail
(b) Sukhdev 2. Lahore Central Jail
(c) Roshan Singh 3. Gorakhpur Jail
(d) Ramprasad Bismil 4. Allahabad Jail Code:
ABCD
(a) 1 2 4 3
(b) 2 1 3 4
(c) 1 2 3 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)


Q1123. When and who formed the Indian National Army
(a) 1930 Satyendra Nath Tagore
(b) 1929 Chand Shekhar Azad
(c) 1943 Subhash Chandra Bose
(d) 1937 V.D. Savarkar
Ans: (c)


Q1124. Which of the following pair is correct?
(a) Ramprasad Bismil II Lahore Conspiracy Case
(b) Surya
Sen Chittagong Case (c) Bhagat Singh Kakori Conspiracy Case
(d) Chandrashekhar Azad Delhi Bomb Case
Ans: (b)


Q1125. Below is a list of organizations Select the organizations involved in revolutionary activities using the code given below the list
1. Abhinav Bharat 2. Anushilan Samiti
3. New Nationalist Party 4. Indian Patriot Association Code:

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4
Ans: (b)


Q1126. The execution of the Lahore Conspiracy Case resulted in
1. Ramprasad Bismil 2. Roshan Singh
3. Sukhdev 4. Rajguru Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

(a) 1, 2 (b) 1, 2, 4
(c) 2,3, 4 (d) 3, 4
Ans: (d)


Q1127. Assertion (A) : Partition of Bengal in 1905 ended the role of moderates in the Indian independence movement. Reason (R) : The Surat session of the Indian National Congress separated the Extremists from the Moderates. Codes
(a) (A) and R both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) (A) and (R) both are correct but (R) is not the correct explanation of (A) the
(c) (a) is true, but (R) is wrong
(d) (a) is false, but (R) is right
Ans: (d)


Q1128. Which of the following statements is/
are correct about VD Savarkar?
(i) He founded a revolutionary organization called ‘Abhinav Bharat’.
(ii) He wrote Mazzini’s biography with the aim of inspiring Indian nationalists.
(iii) He wrote a book titled ‘India’s Freedom Struggle-1857’ which provides a nationalist view of the Revolt of 1857.
(iv) To break free from British captivity, he jumped from a moving ship. Select the correct answer:

(a) only (iii) and (iv) (b) only (i), (iii) and (iv)
(c) only (i) and (iv) (d) (i), (ii) ), (iii) and (iv)
Ans: (d)


Q1129. In 1904, the revolutionary organization “Abhinav Bharat” was organized in
(a) Odisha (b) Bengal
(c) Uttar Pradesh (d) Maharashtra
Ans: (d)


Q1130. An anti-British organization named ‘Abhinav Bharat’ was founded by-
(a) R.G. Bhandarkar (b) V.D. Savarkar
(c) C. R. Das (d) Sardar Bhagat Singh
Ans: (b)


Q1131. VD Savarkar created the secret organization ‘Abhinav Bharat’ in
(a) 1892 (b) 1904
(c) 1895 (d) 1900
Ans: (b)


Q1132. A revolutionary organization named ‘Abhinav Bharat’ was established in
(a) Maharashtra (b) Punjab
(c) Uttar Pradesh (d) Bengal
Ans: (a)


Q1133. Who among the following started the ‘Mitra Mela’ association?
(a) Shyamji Krishna Varma
(b) Vinayak Damodar Savarkar
(c) Lala Hardayal
(d) Sohan Singh Bhakna
Ans: (b)


Q1134. VD What was the name of the secret organization founded by Savarkar?
(a) Yugantar Samiti (b) Anushilan Samiti
(c) Hindustan Republican Association (d) Abhinav Bharat
Ans: (d)


Q1135. A secret organization of revolutionaries ‘Abhinav Bharat’ was formed by
(a) Khudiram Bose (b) V.D. Savarkar
(c) Prafulla Chaki (d) Bhagat Singh
Ans: (b)


Q1136. What was later renamed as ‘Mitra Mela’?
(a) Anushilan Samiti (b) Abhinav Bharat Samiti
(c) Yugantar (d) Essay Series
Ans: (b)


Q1137. Who among the following had founded ‘Abhinav Bharat’, a secret organization of revolutionaries?
(a) Arvind Ghosh (b) Shachindra Santhal
(c) Suryasen (d) V.D. Savarkar
Ans: (d)


Q1138. Who is related to ‘Abhinav Bharat’?
(a) V. D. Savarkar (b) C. R. Das
(c) B. Yes. Tilak (d) S. C. Bose
Ans: (a)


Q1139. What was Abhinav Bharat organized in 1904?
(a) A secret organization of people engaged in revolutionary activities
(b) A newspaper promoting revolutionary activities
(c) A cultural organization
(d) Labor movement
Ans: (a)


Q1140. The prison in which Vinayak Damodar Savarkar, brothers Parmanand and Ashutosh Lahi spent their prisoner life was
(a) Alipore New Central Jail (b) Mandalay Jail
(c) Tihar Jail (d) Cellular Jail
Ans: (d)


Q1141. Who among the following organized the famous Chittagaon Armory Raid?
(a) Lakshmi Sehgal (b) Suryasen
(c) Batukeshwar (d) J. M. Sengupta
Ans: (b)


Q1142. Chittagong Arms Raid was planned by:
(a) Surya Sen (b) Chandan Dutta
(c) Vidhana Ghosh (d) Jatin Das
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q1143. Who among the following was related to Chittagong Armory Raid?
(a) Surya Sen (b) Bhagat Singh
(c) Ramprasad Bismil (d) Ashfaq Ullah
Ans: (a)


Q1144. Who was the most active leader of Chittagong Rebellion?
(a) Rajguru (b) Suryasen
(c) Sachindra Nath Sanyal (d) Shiv Varma
Ans: (b)


Q1145. What was the main reason for the split of the Indian National Congress in Surat in the year 1907?
(a) Introducing communalism in Indian politics by Lord Minto
(b) Lack of confidence in the extremists about the ability of the moderates to negotiate with the English government
(c) Establishment of the Muslim League
(d) Elected President of the Indian National Congress Aurobindo Ghosh’s inability to be able
Ans: (b)


Q1146. Which of the following movements led to the split of the Indian National Congress resulting in the emergence of ‘Normal Dal’ and ‘Garam Dal’?
(a) Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Ans: (a)


Q1147. Whose name was proposed by the Garam Dal as the next President of the Congress in the Surat Congress session in 1907?
(a) Arvind Ghosh (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Lala Lajpat Rai (d) Bipin Chandra Pal
Ans: (c)


Q1148. Where did the Indian Congress split into liberals and extremists?
(a) Surat session 1907
(b) Lahore session 1909
(c) Calcutta session 1911
(d) Karachi session 1913
Ans: (a)


Q1149. The President of the 1907 annual session of the Indian National Congress at Surat was
(a) Dadabhai Naoroji (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Gopal Krishna Gokhale (d) R.B. Ghosh
Ans: (d)


Q1150. The Indian National Congress was first divided in 1907
(a) Bombay session (b) Calcutta session
(c) Lahore session (d) Surat session
Ans: (d)


Q1151. Surat partition was led by :
(a) Hirum (b) Dufferin
(c) Tilak (d) Gandhiji
Ans: (c)


Q1152. The ‘Surat Splits’ took place in the Indian National Congress in
(a) 1905 (b) 1906
(c) 1907 (d) 1908
Ans: (c)


Q1153. In the early years of the twentieth century breakdown started Hui─ Congress
on strategies (a) Congress Movement
(b) the objectives of the Congress Movement
(c) people’s participation in the Congress movement
(d) All the above
Ans: (a)


Q1154. Surat session where the first split in the Indian National Congress took place was which session?
(a) Twenty-first session (b) Twenty-two session
(c) Twenty-third session (d) Twenty-fourth session
Ans: (c)


Q1155. Which of the following Englishmen participated in the Surat session of the Indian National Congress in 1907?
(a) Rutherford (b) Morley
(c) Minto (d) None of the above
Ans: (d)


Q1156. The activities of Varindra Kumar Ghosh gave birth to a secret revolutionary organization in Bengal-
(a) Anushilan Samiti (b) Swadeshi Wadhav Samiti
(c) Brati Samiti (d) Sadhana Samaj
Ans: (a)


Q1157. With whom was Barindra Ghosh associated?
(a) Anushilan Samiti (b) Sadhna Samaj
(c) Abhinav Bharat (d) Swadesh Bandhav Samiti
Ans: (a)


Q1158. The first important adventure of the revolutionary terrorists of the freedom movement was Barra robbery at
(a) Bombay-Karnataka (b) Punjab
(c) East Bengal (d) Madras Presidency
Ans: (c)


Q1159. What is Anushilan Samiti
(a) Revolutionary Organization
(b) Religious Organization
(c) Organization for the Development of Women
(d) Argumentation Center
Ans: (a)


Q1160. ‘Anushilan Samiti’ was
(a) devoted to the upliftment of women
(b) encouraging widow marriage
(c) interested in the welfare of laborers
(d) a revolutionary organization
Ans: (d)


Q1161. Who was the one who founded the ‘Anushilan Samiti’?
(a) P. Mitra (b) Varindra Ghosh
(c) V. D. Savarkar (d) Narendra Gosain
Ans: (b)


Q1162. Barindra Ghosh was associated with which of the following?
(a) Sadhna Samaj (b) Anushilan Samiti
(c) Abhinav Bharat (d) Swadesh Bandhav Samiti
Ans: (b)


Q1163. Which of the following associations was established in 1907 AD? It was held under the leadership of Varindra Kumar Ghosh and Bhupendra Dutt?
(a) Anushilan Samiti (b) Swadesh
Bandhav Samiti (c) Banghit Sabha (d) Dalit Jati Mandal
Ans: (a)


Q1164. Where was the Hindustan Socialist Republican Association established in the year 1928?
(a) Kanpur (b) Delhi
(c) Allahabad (d) Lahore
Ans: (b)


Q1165. ‘Hindustan Socialist Republican Army’ was founded in:
(a) 1919 (b) 1927
(c) 1916 (d) 1928
Ans: (d)


Q1166. At which one of the following places was the Hindustan Socialist Republican Army founded by Bhagat Singh and some of his associates in September 1928?
(a) Jodha Bai’s Palace Fatehpur Sikri
(b) .Feroz Shah Kotla Delhi
(c) Alfred Park Allahabad
(d) Moti Masjid Agra Fort
Ans: (b)


Q1167. Hindustan Socialist Republic Association was founded by
(a) Veer Savarkar (b) Udham Singh
(c) Bhagat Singh (d) Chandrashekhar Azad
Ans: (d)


Q1168. Who changed the name of ‘Hindustan Republic Association’ founded by Shachindra Sanyal to ‘Hindustan Socialist Republic Association’?
(a) Rash Behari Bose (b) Batukeshwar Dutt
(c) Sardar Bhagat Singh (d) Chandrashekhar Azad
Ans: (d)


Q1169. Hindustan Socialist Republican Army was formed by
(a) Subhash Chandra Bose (b) Rash Behari Bose
(c) Chandra Shekhar Azad (d) Sardar Bhagat Singh
Ans: (c)


Q1170. One of the founding leaders of the Hindustan Socialist Republican Army was
(a) B. R. Ambedkar (b) Bhagat Singh
(c) Subhash Chandra Bose (d) Jai Prakash Narayan
Ans: (b)


Q1171. Who among the following was not a member of ‘Hindustan Socialist Republic Association’?
(a) Chandra Shekhar Azad (b) Bhagat Singh
(c) Shiv Verma (d) Ram Prasad Bismil
Ans: (d)


Q1172. How was the revolutionary Chandrashekhar Azad killed by the British?
(a) by hanging
(b) by beating
(c) by bullets in an encounter
(d) by being crushed by a soldier’s jeep
Ans: (c)


Q1173. What was the Hindustan Republican Association formed for?
(a) To establish a democratic government
in India (b) To organize a forceful rebellion in India
(c) To convince the Indian people to participate in the elections
(d) To encourage the Indian youth on the path of socialism
Ans: (a)


Q1174. Bhagat Singh threw
bomb in the Central Assembly (a) Chandrashekhar (b) Sukhdev
(c) Batukeshwar Dutt (d) Rajguru
Ans: (c)


Q1175. Bhagat Singh was hanged along with his two companions on 23 March 1931 Who were those two companions?
(a) Rajguru and Sukhdev
(b) Sukhdev and B. Of. Dutt
(c) Rajguru and B.K. Dutt
(d) Chandrashekhar Azad and Sukhdev
Ans: (a)


Q1176. ‘Independent League’ was founded by
(a) Lala Lajpat Rai (b) Mahatma Gandhi
(c) Motilal Nehru (d) Rash Behari Bose
Ans: (d)


Q1177. Who was the one who founded the ‘Independent League’?
(a) Motilal Nehru (b) Mahatma Gandhi
(c) Rash Behari Bose (d) Lala Lajpat Rai
Ans: (c)


Q1178. The slogan ‘Inquilab Zindabad’ is associated with?
(a) Chandrashekhar Azad (b) Ram Prasad Bismil
(c) Bhagat Singh (d) Lala Hardayal
Ans: (c)


Q1179. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’
(a) Chandrashekhar Azad (b) Subhash Chandra Bose
(c) Mohammad Iqbal (d) Bhagat Singh
Ans: (d)


Q1180. The slogan ‘Inquilab Zindabad’ is associated with?
(a) Chandrashekhar Azad (b) Ramprasad Bismil
(c) Sardar Bhagat Singh (d) Lala Hardayal
Ans: (c)


Q1181. Who gave the famous slogan “Inquilab Zindabad”?
(a) Chandrashekhar Azad (b) Sardar Bhagat Singh
(c) Ashfaq Ullah Khan (d) Abul Kalam Azad
Ans: (b)


Q1182. Who defended Arvind Ghosh in the Alipore bombing?
(a) B.C. Pal (b) Motilal Nehru
(c) Bhulabhai Desai (d) C.R. Das
Ans: (d)


Q1183. Who among the following wisely defended Arvind Ghosh in the Alipore Conspiracy Case?
(a) Chittaranjan Das (b) W. C. Banerjee
(c) Motilal Nehru (d) Tej Bahadur Sapru
Ans: (a)


Q1184. Under whose chairmanship a committee was formed to defend the accused in the Kakori case?
(a) Acharya Narendra Dev (b) Gobind Ballabh Pant
(c) Chandrabhanu Gupta (d) Motilal Nehru
Ans: (b)


Q1185. Who among the following was the one who escaped the death penalty in the ‘Kakori Conspiracy Case’?
(a) Ashfaq Ulla Khan (b) Rajendra Lahiri
(c) Ramprasad Bismil (d) Chandrashekhar Azad
Ans: (d)


Q1186. In which year did the Kakori Conspiracy Case take place?
(a) 1920 (b) 1925 (c) 1930 (d) 1935
Ans: (b)


Q1187. Who among the following was the public prosecutor in the Kakori case?
(a) Mohanlal Saxena (b) Jagat Narayan Mulla
(c) Krishna Bahadur (d) Prabhat Chandra
Ans: (b)


Q1188. Who among the following was the only revolutionary of the “Kakori Conspiracy Case” who escaped from police arrest?
(a) Chandra Shekhar Azad (b) Shachindra Nath Sanyal
(c) Roshan Lal (d) Jogesh Chandra Chatterjee
Ans: (a)


Q1189. Who among the following was a revolutionary associated with the Kakori incident who was not hanged?
(a) Ram Prasad Bismil (b) Roshan Lal
(c) Chandra Shekhar Azad (d) Rajendra Lahiri
Ans: (c)


Q1190. Who among the following revolutionaries is not associated with Kakori Conspiracy Case?
(a) Ram Prasad Bismil (b) Roshan Singh
(c) Bhagat Singh (d) Ashfaq Ullah Khan
Ans: (c)


Q1191. Who among the following was not involved in the Kakori conspiracy?
(a) Surya Sen (b) Ramprasad Bismil
(c) Roshanlal (d) Ashfaq Ullah Khan
Ans: (a)


Q1192. Who among the following was not related to the Kakori incident?
(a) Ram Prasad Bismil (b) Surya Sen
(c) Rajendra Lahiri (d) Ashfaq Ullah Khan
Ans: (b)


Q1193. Who among the following did not face trial in the Kakori case?
(a) Ashfaqullah Khan (b) Chandrashekhar Azad
(c) Rajendra Lahiri (d) Roshan Singh
Ans: (b)


Q1194. Who among the following was hanged by the British Government in the Kakori Conspiracy Case?
(a) Bhagat Singh (b) Chandrashekhar Azad
(c) Ram Prasad Bismil (d) Batukeshwar Dutt
Ans: (c)


Q1195. Who was the main person of Kakori Conspiracy Case?
(a) Batukeshwar Dutt (b) Bhagat Singh
(c) Chandrashekhar Azad (d) Ramprasad Bismil
Ans: (d)


Q1196. The Hindustan Republican Association was formed in the year 1924. The place was
(a) Allahabad (b) Kanpur (c) Lucknow (d) Amritsar
Ans: (b)


Q1197. Who among the following was not a member of Hindustan Republican Association (HRA)?
(a) Bhagat Singh (b) Chandra Shekhar Azad
(c) Ram Prasad Bismil (d) Shiv Verma
Ans: (d)


Q1198. In which year ‘Hindustan Republican Association’ was established?
(a) in the year 1920 (b) in the year 1924
(c) in the year 1928 (d) in the year 1930
Ans: (b)


Q1199. Who among the following has been called the ‘Father of Indian Unrest’?
(a) B.G. Tilak to (b) G.K. Gokhale
(c) Subhash Chandra Bose (d) Mahatma Gandhi
Ans: (a)


Q1200. Who is considered the father of Indian nationalism?
(a) Gopal Krishna Gokhale (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Surendranath Banerjee (d)
None of the above Ans: (b)


Q1201. Who called Bal Gangadhar Tilak as the ‘Father of Indian discontent’?
(a) Lord Curzon (b) Vincent Smith
(c) Valentine Shirrall (d) Henry Cotton
Ans: (c)


Q1202. Bal Gangadhar Tilak was imprisoned in 1908-
(a) 5 years old (b) 6 years old
(c) 7 years old (d) 8 years old
Ans: (b)


Q1203. Give a correct statement about Tilak
(a) He supported communalism
(b) He participated in non-cooperation
(c) He failed to become the President of Congress
(d) He supported radical social change
Ans: (c)


Q1204. How did Bal Gangadhar Tilak work to fill the national spirit among the people?
(a) By publishing the excesses committed by the British government against Indians in its letter ‘Kesari’
(b) organizing festivals in honor of Lord Ganesha and re-establishing Shivaji’s sect
(c) supporting the Khilafat movement
(d) ) All of the above
Ans: (d)


Q1205. Who increased the Shivaji and Ganesh festivals with the aim of taking advantage of the orthodox Hindu sentiment?
(a) Gopal Krishna Gokhale
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Vinayak Damodar Savarkar
(d) Sridhar Venkatesh Kelkar
Ans: (b)


Q1206. In which of the following prisons was Pt. Ramprasad Bismil hanged?
(a) Gonda (b) Faizabad
(c) Gorakhpur (d) Varanasi
Ans: (c)


Q1207. Before his execution, one of the following revolutionaries rejected the milk given for drinking and said, “Now I will take only my mother’s milk.”
(a) Rajguru (b) Ashfaqullah
(c) Ramprasad Bismil (d) Bhagat Singh
Ans: (c)


Q1208. Which of the following revolutionaries was hanged in Gorakhpur jail?
(a) Ramprasad Bismil (b) Rajendra Lahiri
(c) Roshan Singh (d) Ashfaqullah Khan
Ans: (a)


Q1209. When were Bhagat Singh Rajguru and Sukhdev hanged?
(a) 23 March 1931 (b) 23 March 1932
(c) 23 March 1933 (d) 23 March 1934
Ans: (a)


Q1210. Bhagat Singh Sukhdev and Rajguru were sentenced to death in which ‘case’?
(a) Alipore Conspiracy Case (b) Lahore Conspiracy Case
(c) Kakori Conspiracy Case (d) Kanpur Conspiracy Case
Ans: (b)


Q1211. Which of the following pair was sentenced to death for the murder of British officers in England?
(a) Rajguru and Sukhdev
(b) Khudiram Bose and Surya Sen
(c) Madanlal Dhingra and Udham Singh
(d) Kartar Singh Sarbha and Ashfaq Ullah Khan
Ans: (c)


Q1212. Name the first recorded Muslim to be hanged for Indian independence.
(a) Mohammad Ali (b) Shaukat Ali
(c) Ashfaq Ullah Khan (d) Azizuddin
Ans: (c)


Q1213. Who among the following was popularly known as ‘Sher-e-Punjab’?
(a) Rajguru (b) Bhagat Singh
(c) Lala Lajpat Rai (d) Udham Singh
Ans: (c)


Q1214. Who among the following was not associated with the Liberals in the Indian National Congress?
(a) Firoz Shah Mehta (b) Dadabhai Naoroji
(c) Gopal Krishna Gokhale (d) Lala Lajpat Rai
Ans: (d)


Q1215. Who was given the title of ‘Punjab Kesari’?
(a) Bhagat Singh (b) Ranjit Singh
(c) Lala Lajpat Rai (d) Lala Hardayal
Ans: (c)


Q1216. Congress’s policy of prayer and petition finally ended?
(a) Under the leadership of Arvind Ghosh
(b) Under the leadership of Bal Gangadhar Tilak
(c) Under the leadership of Lala Lajpat Rai
(d) Under the leadership of Mahatma Gandhi
Ans: (b)


Q1217. Indian Muslims in general were not attracted to the extremist movement because of
(a) the influence of Sir Syed Ahmed Khan on them
(b) the anti-Muslim attitude of the extremist leaders
(c) apathy towards Muslim aspirations
(d) Policy of extremists to harp on Hindu past
Ans: (d)


Q1218. Which one of the following represents the extremist ideology in the early phase of the freedom movement of India?
(a) To promote the production of indigenous goods by sheltering indigenous goods on imported goods
(b) To achieve self-government by aggressive means in place of constitutional means and petitions
(c) To provide national education to the country as required
(d) By military rebellion To organize a forced transition against the British Empire
Ans: (b)


Q1219. Name the revolutionaries or revolutionaries who remained active after 1925
(a) Asfaqullah (b) Ram Prasad Bismil
(c) Batukeshwar Dutt (d) All of the above Answer – (c) IAS (Pre) Opt. History 1990
Ans:


Q1220. Lal Bal and Pal Which person from the threesome became the President of the Indian National Congress?
(a) Lala Lajpat Rai (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal (d) None of the above
Ans: (a)


Q1221. Who among the following was an extremist?
(a) Ferozeshah Mehta
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Vipin Chandra Pal
(d)
None of the above Ans: (c)


Q1222. Which of the following women revolutionaries fired at the British Governor (Chancellor) while receiving her degree at the convocation?
(a) Shanti Ghosh (b) Suniti Chaudhary
(c) Bina Das (d) Kalpana Dutt (Joshi)
Ans: (c)


Q1223. In December 1931, two schoolgirls of Comilla shot dead the district judge. Their names were
(a) Suniti Choudhary and Bina Das
(b) Shanti Ghosh and Suniti Choudhary
(c) Bina Das and Kalpana Dutt
(d) Kalpana Dutt and Shanti Ghosh
Ans: (b)


Q1224. Which of the following freedom fighters was not related to the armed struggle?
(a) Prafulla Chaki (b) Khudiram Bose
(c) Surya Sen (d) Bipin Chandra Pal
Ans: (d)


Q1225. Which one of the following was considered by Lala Lajpat Rai as his political guru?
(a) Garibaldi (b) Vivekananda
(c) Dadabhai Naoroji (d) Mazzini
Ans: (d)


Q1226. Jatindas was imprisoned on which charge-
(a) Meerut Conspiracy
( b) Peshawar Conspiracy (c) Lahore Conspiracy (d) Chittagong Armed Loot
Ans: (c)


Q1227. The freedom fighter who died due to hunger strike in jail was
(a) Bhagat Singh (b) Vipin Chandra Pal
(c) Jatin Das (d) S.C. Bose
Ans: (c)


Q1228. A revolutionary spent 24 years in various prisons, out of which he was on hunger strike for a total of two and a half years on various occasions. His name was
(a) Jatindranath Das (b) Jogeshchandra Chatterjee
(c) Bhai Balmukund (d) Suryasen
Ans: (a)


Q1229. Which of the following revolutionary was not hanged in the Lahore Conspiracy Case
(a) Batukeshwar Dutt (b) Sukhdev
(c) Sardar Bhagat Singh (d) Rajguru
Ans: (a)


Q1230. Who wrote the following lines?
“The desire of Sarfaroshi is now in our heart, I have to see how loud I am in Baaju-e-Katil”

(a) Bismil (b) Rajguru
(c) Bhagat Singh (d) Azad
Ans: (a)


Q1231. Who was the first Indian to protest against political reforms?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Surendranath
(c) Rammohan Roy (d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)


Q1232. When was the assassination attempt of King’s Ford in Muzaffarpur?
(a) 1908 (b) 1909 (c) 1907 (d) 1911
Ans: (a)


Q1233. Who shot and killed General Dyer?
(a) Khudiram (b) Bhagat Singh
(c) Madanlal Dhingra (d) Udham Singh
Ans: (*)


Q1234. Sir Michael O’ Dwyer was shot dead in London on 13 March 1940 by:
(a) Madanlal Dhingra (b) M.P.T. Acharya
(c) V.D. Savarkar (d) Udham Singh
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (d)


Q1235. Udham Singh killed in London
(a) Lord Hardinge (b) General Dyer
(c) Sir Michael O’Dwyer (d) Lord Willington
Ans: (c)


Q1236. Who among the following leaders belonged to the Congress’s extremist party?
(a) Arvind Ghosh (b) Dadabhai Naoroji
(c) G.K. Gokhale (d) S.N. Banerjee
Ans: (a)


Q1237. Who among the following was a militant leader?
(a) Surendra Nath Banerjee (b) Dadabhai Naoroji
(c) Arvind Ghosh (d) Mahadev Govind Ranade
Ans: (c)


Q1238. Who among the following was not an extremist?
(a) Balgangadhar Tilak (b) Madanlal
(c) Udham Singh (d) Gopalkrishna Gokhale
Ans: (d)


Q1239. Who among the following was not among the Moderates?
(a) G.K. Gokhale (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) R.C. Dutt (d) W. C. Banerjee
Ans: (b)


Q1240. Which of the following was not known as a moderate party in the national movement?
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Dadabhai Naoroji
(c) M.G. Ranade (d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (a)


Q1241. Indian national movement came under the influence of extremists-
(a) after 1906 (b) after 1909
(c) after 1914 (d) after 1919
Ans: (c)


Q1242. The reason for the repetition of the revolutionary process in Indian politics during the period of 1923-28 AD was
(a) the increasing influence of leaders like Hardayal and Lajpat Rai
(b) the suspension of the non-cooperation movement by Gandhi
(c) the effect of foreign events
(d) Rejection of the demands of Indians by the British
Ans: (b)


Q1243. Muzaffarpur bomb case (1908) is related with which of the following?
(a) Savarkar
(b) Ajit Singh
(c) Prafulla Chaki
(d) Bipin Chandra Pal
Ans: (c)


Q1244. Who among the following is known as the mother of Indian revolutionaries?
(a) Annie Besant
(b) Sarojini Naidu
(c) Madam Cama
(d) Usha Mehta
Ans: (c)


Q1245. Who has been called the ‘mother of Indian revolution’?
(a) Mrs. Annie Besant (b) Snehlata Wadekar
(c) Sarojini Naidu (d) Madam Bhikhaji Rustom Cama
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (d)


Q1246. Whose project was National Education?
(a) Liberals (b) Extremists
(c) Terrorists (d) Khilafatists
Ans: (b)


Q1247. Who among the following was not a leader of militant nationalism?
(a) Rajnarayan Bose (b) V.S. Chiplunkar
(c) Aurobindo Ghosh (d) Shashipad Banerjee
Ans: (d)


Q1248. Who said “Criticism and free thinking are the two characteristics of a revolutionary”?
(a) Bhagat Singh
(b) Ram Prasad Bismil
(c) Sachindranath Sanyal
(d) Bhagwati Charan Vohra
Ans: (a)


Q1249. Who among the following threw a bomb on 8th April, 1929 in the Central Legislative Assembly to make the deaf British Government heard?
1. Bhagat Singh 2. Sukhdev
3. Rajguru 4. Batukeshwar Dutt Select the correct answer from the code given below:
Code:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1 more 4
Ans: (d)


Q1250. Who among these was the first Indian who was sent to jail for discharging his duty as a journalist?
(a) Surendranath Banerjee
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Rash Behari Bose
(d) Firoz Shah Mehta
Ans: (b)


Q1251. Consider the following events.
Kakori Conspiracy Case
II. Murder of Police Officer Saunders by Revolutionaries
III. Throwing of bombs by Bhagat Singh and Batukeshwar Dutt in the Central Legislative Assembly.

(a) I, II, III (b) I, III, II
(c) III, I, II (d) II, I, III
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Best Bengal Partition and Swadeshi Movement

Next Story

Muslim League

Latest from Blog

error: Content is protected !!