//

The Indus Valley Civilization type was found in Where? Download free pdf of History

1 min read

1. The Great Bath of Indus Valley civilization is found at
A. Harappa
B. Mohenjo-Daro
C. Ropar
D. Kalibangan
Answer: Option B

2. The Social System of the Harappans was
A. Fairly egalitarian
B. Slave Labor based
C. Color Varna based
D. Caste based
Answer: Option A

3. Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard?
A. Lothal
B. Kalibangan
C. Harappa
D. Mohenjo-Daro
Answer: Option A

4. Which statement on the Harappan Civilization is correct?
A. Horse sacrifice was known to them
B. Cow was sacred to them
C. Pashupati’ was venerated by them
D. The culture was generally static
Answer: Option C

5. The Harappans did not know the use of
A. Copper
B. Bronze
C. Gold
D. Iron
Answer: Option D

6. There are similarities between the seals found at Mohenjo-Daro and __________
A. Egypt
B. China
C. Sumeria
D. Afghanistan
Answer: Option C

7. What was the time period of Indus Civilization / Harappan
Civilization?
A. 2400 BC – 1700 BC
B. 2500 BC – 1700 BC
C. 2400 BC – 1750 BC
D. 2500 BC – 1750 BC
Answer: Option D

8. The organic relationship between the ancient culture of the
Indus Valley and Hinduism of today is proved by the worship of
A. Pashupati, Indra and the Mother Goddess
B. Stones, trees and animals
C. Vishnu and Lakshmi
D. Siva and Sakti
Answer: Option B

9. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which
one indicates the commercial and economic development?
A. The Pottery
B. Seals
C. The boats
D. The houses
Answer: Option B

10. The Harappa had commercial relations with __________
A. China
B. Jawa
C. Mesopotamia
D. Burma (Now, Myanmar)
Answer: Option C

DOWNLOAD PDF HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Rise of Magadha indian History Objective Questions Answer

Next Story

Which was the voluntary contribution made by Vedic people? Downloads free pdf of vedic period

Latest from Blog

error: Content is protected !!