/

tribal rebellion

6 mins read

tribal rebellion

Q544. Which British commander was defeated by the Santhals in 1855?
(a) Captain Neck Faville (b) Lieutenant Bastine
(c) Major Barrow (d) Colonel White
Ans: (c)


Q545. Which movement was led by Sidhu and Kanhu?
(a) Santhal (b) Dota Nagpur Bhil
(c) Munda (d) Kuka
Ans: (a)


Q546. Who led the Santhal rebellion?
(a) Jaipal Singh (b) Master Tara Singh
(c) Shibu Soren (d) Sidhu and Kanhu
Ans: (d)


Q547. When did the ‘Santhal Rebellion’ take place?
(a) 1831-32 AD (b) 1844-46 AD
(c) 1951-52 AD (d) 1855-56 AD
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: ( d)


Q548. Where did the Santhal rebellion (1853-57 AD) take place?
(a) Chota Nagpur (b) Maiman Singh
(c) Pune and Thane (d) Tripura
Ans: (a)


Q549. Consider the following statements about the Santhal Huls of 1855-56:
1. The Santhals were in a desperate situation as the tribal lands were given on lease
2. The British officials treated the Santhal rebels very
softly 3. The Santhals were The inhabited areas were eventually organized into separate administrative units known as Santhal Parganas
4. The Santhal Rebellion was the only major rebellion of the mid nineteenth century in India. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1 (b) 2 and 3
(c) 1 3 and 4 (d) Only 1 and 3
Ans: (d)


Q550. Who was the leader of Munda rebellion?
(a) Birsa (b) Kanhu
(c) Tilka Manjhi (d) Sidhu
Ans: (a)


Q551. What was the working area of ​​Birsa Munda?
(a) Champaran (b) Ranchi (c) Ballia (d) Alipore
Ans: (b)


Q552. Who was the leader of Munda Revolution of 1899-1900?
(a) Sidhu (b
) Budha Bhagat (c) Birsa Munda (d) Shambhudan
Ans: (c)


Q553. The Mundas raised a rebellion in
(a) 1885 (b) 1888
(c) 1890 (d) 1895
Ans: (d)


Q554. Who was the Guru of Birsa Munda?
(a) Swami Sahajanand (b) Anand Pandey
(c) Jatra Bhagat (d) M.N. Opinion
Ans: (b)


Q555. Where did the Moplah rebellion of 1921 take place?
(a) Kashmir (b) BNWFP (c) Kerala (d) Assam
Ans: (c)


Q556. The Moplah movement in 1921 was
branch of- (a) Khilafat movement
(b) 1857 freedom struggle
(c) Swadeshi movement
(d) Non-cooperation movement
Ans: (d)


Q557. Where did the Moplah movement (1921) take place?
(a) Telangana (b) Malabar
(c) Marathawara (d) Vidarbha
Ans: (b)


Q558. Which of the following pair is not correct
efJeõesn veeÙekeâ

(a) Munda Birsa
(b) Santhal Kanhu
(c) Ahom Gomdhar Kunwar
(d) Nayak Tana Bhagat
Ans: (d)


Q559.
Match the following tribal revolts in chronological order 1. Koli A. 1824-28
2. Kol B. 1820-36
3. Juang C. 1861
4. Naga D. 1879

(a) 1A, 2B, 3C, 4D (b) 2A, 1B, 3C, 4D
(c) 3A, 4B, 1C, 2D (d) 2A, 1B, 3C, 4D
Ans: (a)


Q560. Which of the following is not correctly matched?
(a) Moplah Rebellion – Kerala (b) Kuka Rebellion – Punjab
(c) Koli Rebellion – Gujarat (d) Chuar Rebellion – Madhya Pradesh
Ans: (*)


Q561. Which of the following pair (tribal rebellion and its leader in Chhattisgarh) is not correctly matched?
(a) Paralkot Rebellion (1825) – Ball Singh
(b) Tarapur Rebellion (1842) – Dalganjan Singh
(c) Mediya Rebellion (1842) – Hidma Manjhi
(d) Koi Rebellion (1859) – Gopinath
(e) Bastar Rebellion (1910) ) – Gundadhur
Ans: (c)


Q562. Match
List I with List II and select the answer using the codes given below the lists List I List-II
(Tribes who revolted against the British (Year of
War )) A. Khonda 1. 1820
B. Santhal 2. 1846
C. Cole 3. 1831
D. Shaved 4. 1855

(a) A-3 B-1 C-2 D-4 (b) A-3 B-2 C-1 D-4
(c) A-2 B -1 C-4 D-3 (d) A-1 B-4 C-2 D-3
Ans: (d)


Q563. Match the peasant revolts of the 19th century with the regions associated with them:
A. Kuki Rebellion 1. Punjab
B. Kuka Rebellion 2. Bengal
C. Pabna Peasant Rebellion 3. Bihar
D. Birsa Munda Rebellion 4. Tripura Select with the help of the
code:
ABCD

(a) 4 2 1 3 (b) 2 3 1 4 (c) 4 1 3 2 (d) 4 1 2 3
Ans: (d)


Q564. Find out the correct chronological
sequence of rebellions against British rule from the code given below – A. Sanyasi Rebellion 1. 1855-56
B. Kol Rebellion 2. 1760
C. Santhal Rebellion 3. 1921
D. Moplah Rebellion 4. 1831-32 Code:
ABCD

(a) 2 4 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (a)


Q565. Which of the following pairs is not correctly matched?
(Revolt) (Year)

(a) Pabna Rebellion – 1873
(b) Deccan Peasant Rebellion – 1875
(c) Sanyasi Rebellion – 1894
(d) Kol Rebellion – 1870
Ans: (*)


Q566.
Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I List-II A. Moplah Rebellion 1. Kerala
B. Pabna Rebellion 2. Bihar
C. Eka Movement 3. Bengal
D. Birsa Munda Rebellion 4. Avadh Code:
ABCD

(a) 1 3 4 2 (b) 2 3 4 1 (c) 1 2 3 4 (d) 3 4 1 2
Ans: (a)


Q567. Keep in 1857 against the British colonial regime in the past, according to the rebels in order to correct the phenomenon in various parts of India
(i) Sepoy Mutiny of Bengal (ii) rebellion of Kutch
(iii) Sepoy Mutiny of Vellore (iv) Santal Rebellion
( v) Kol rebellion codes:

(a) (i), (iii), (ii), (v), (iv)
(b) (ii), (iii), (i), (v), (iv)
(c) (iv), (i), (iii), (ii), (v)
(d) (iii), (i), (ii), (iv), (v)
Ans: (a)


Q568. Consider the following events
1. Nile Rebellion 2. Santhal Rebellion
3. Deccan Riots 4. Sepoy Mutiny The correct chronological order of these events is

(a) 4, 2, 1, 3 (b) 4, 2, 3, 1
(c) 2, 4, 3, 1 (d) 2, 4, 1, 3
Ans: (d)


Q569. The first tribal leader to be influenced by Mahatma Gandhi and his ideology was:
(a) Jadonang
(b) Rani Gaidinliu
(c) Alluri Sitaram Raju
(d) Thakkar Bapa
Ans: (c)


Q570. The word ‘Adivasi’ was used by
(a) Mahatma Gandhi (b) Thakkar Bapa
(c) Jyotiba Phule (d) B. R. Ambedkar
Ans: (b)


Q571. Which of the following events happened in Maharashtra?
(a) Bhil rebellion (b) Kol rebellion
(c) Rampa rebellion (d) Santhal rebellion
Ans: (a)


Q572. Revolution was started by the Bhils against the British in
(a) Madhya Pradesh and Maharashtra
(b) Madhya Pradesh and Bihar
(c) Bihar and Bengal
(d) Bengal and Maharashtra
Ans: (a)


Q573. In 1922, “Bhil Seva Mandal” was established by
(a) Narayan Malhar Joshi
(b) Amritlal Vithaldas Thakkar
(c) Jyotiba Phule
(d) Baba Amte
Ans: (b)


Q574. Which of the following was the common cause of all tribal rebellions?
(a) Arrival of Christian missionaries in the tribal areas
(b) Ending the segregation of tribes by colonial administration and bringing them under the purview of
colonialism (c) Restricting the access of tribals to forest growers by the colonial administration
(d) Tribal communities the complete dissolution of the old agricultural system by Awpriveshik administration
Ans: (b)


Q575. Which of the following factors provided a common cause for the tribal revolt of the 19th century in India?
(a) The introduction of a new system of land revenue and the imposition of tax on tribal products
(b) Influence of foreign missionaries in the tribal areas
(c) Large number of moneylenders – traders and renters in the form of middlemen in the tribal areas
Increase of contractors (d) Complete breakdown of ancient land related system of tribal communities
Ans: (d)


Q576. The British first came into contact with which of the following hill tribes after they were granted Diwani in the year 1765?
(a) Garo (b) Khasi (c) Kuki (d) Tipparah
Ans: (b)


Q577. The first tribal group to revolt against the British was
(a) Kol (b) Munda (c) Khosi (d) Santhal
Ans: (c)


Q578. In which region did the Kol Rebellion of 1831 take place?
(a) Gujarat (b) Bengal
(c) Rajputana (d) Chota Nagpur
Ans: (d)


Q579. Who did not lead the Kol Rebellion 1831-32?
(a) Buddhu Bhagat (b) Surga
(c) Sigrai (d) Jatra Bhagat
Ans: (d)


Q580. Velu Thampi led the movement against the British in
(a) Kerala (b) Maharashtra (c) Mysore (d) Telangana
Ans: (a)


Q581. In 1806, there was a rebellion in Vellore. For this consider the following factors:
1. The soldiers were forbidden to use their caste symbols.
2. The soldiers were forced to wear new turbans.
3. The soldiers were forced to adopt Christianity as their religion.
4. The members of Tipu’s family used to instigate the soldiers against the British. Code:

(a) 1, 2 (b) 1, 3 (c) 2, 3, 4 (d) 3, 4, 1
Ans: (a)


Q582. Ho Rebellion
took place during- (a) 1620-21 (b) 1720-21
(c) 1820-21 (d) 1920-21
Ans: (c)


Q583. Name the tribe that revolted against the British due to the prohibition of human sacrifice.
(a) Kuki (b) Khond (c) Oraon (d) Naikda
Ans: (b)


Q584. Who among the following is related to Sanatan Adivasi Mahasabha?
(a) Thebal Oraon (b) Tilka Manjhi
(c) Silu Santal (d) Duka Ho
Ans: (a)


Q585. Where did the Jiyatarang movement start?
(a) Nagaland (b) Tripura
(c) Manipur (d) Mizoram
Ans: (c)


Q586. Which of the following farmers’ movement gave the slogan – “God is the owner of all land.”
(a) Kuka movement
(b) Indigo plantation farmers’ movement of Champaran
(c) U.P.
Peasant movement of the first half of the 20th century (d) Faryaji movement of Bengal
Ans: (d)


Q587. Who among the following was the leader of the Farazi rebellion?
(a) Agha Mohammad Raza (b) Dadu Miyan
(c) Shamsher Ghazi (d) Wazir Ali
Ans: (b)


Q588. Which of the following pair is correct?
(a) Chuar Rebellion-Orissa (b) Sanyasi Rebellion-Bihar
(c) Parlakhemundi Rebellion-Orissa (d) Rampa Rebellion-Karnataka
Ans: (c)


Q589. Which of the following peasant struggle was the result of British opium policy?
(a) Phulaguri Dhewa (1861)
(b) Birsait Ulgulan (1899-1900)
(c) Pabna Rebellion (1873)
(d) Maratha Peasant Revolt (1875)
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

freedom struggle of 1857

Next Story

Early Civil and Peasant Rebellion

Latest from Blog

error: Content is protected !!