/

Tughlaq dynasty

12 mins read

Tughlaq dynasty

Q181. Which dynasty of Delhi Sultanate ruled for the shortest time?
(a) Khilji (b) Tughlaq
(c) Sayyid (d) Lodi
Ans: (a)


Q182. Assertion (A) : Muhammad bin Tughluq issued a new gold coin called dinar by Ibn Battuta. Reason (R) : Muhammad bin Tughluq wanted to issue token currency of gold coins to promote trade with West Asian and North African countries. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q183. Consider the following statements − Assertion (A): Muhammad Tughlaq’s symbol-money scheme proved unsuccessful. Reason (R) : Muhammad Tughluq did not have proper control over currency issue. Select the correct answer from the code given below – Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A True but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q184. Assertion (A) : After leaving Delhi, Mohammad bin Tughlaq lived in a camp called Swarg-Dwari for two years. Reason (R) : At that time Delhi was devastated by a kind of plague and many people died. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) ) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q185. Muhammad Tughlaq created a new department called ‘Deewane Kohi’, its main function was to
(a) make the fallow land cultivable
(b) collect the arrears of land revenue
(c) punish the defiant chieftains
(d) revenue To supervise officers
Ans: (a)


Q186. Which Sultan of Delhi established a separate agriculture department named “Deewane Amir Kohi”?
(a) Alauddin Khilji (b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Mohammad bin Tughlaq
Ans: (d)


Q187. Which one of the new departments was started by Muhammad bin Tughluq for the development of agriculture?
(a) Deewane Risalaat (b) Deewane Ashraf
(c) Deewane Kohi (d) Deewane Mustakhraj
Ans: (c)


Q188. Diwan-i-Amir Kohi looked after which department under Muhammad bin Tughlaq?
(a) Army (b) Judicial Administration
(c) Religious Subject (d) Advancement of Agriculture
Ans: (d)


Q189. What kind of work was looked after by the department of Diwan-i-Kohi under Muhammad Tughlaq?
(a) Agriculture (b) Army
(c) Justice (d) State Correspondence
Ans: (a)


Q190. Which Sultan of Delhi established a separate agriculture department and planned ‘crop cycle’?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khalji (d) Mohammad bin Tughlaq
Ans: (d)


Q191. What type of department was the Diwan-kohi in the administration of Muhammad Tughlaq?
(a) Agriculture (b) Army
(c) Official correspondence (d) Justice
Ans: (a)


Q192. For the development of agriculture, who among the following sultans distributed takabi to the poor peasants called Sondhar –
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Firoz Tughlaq
Ans: (c)


Q193. Mohammad bin Tughlaq moved his capital from Delhi to-
(a) Daulatabad (b) Kalinjar
(c) Kannauj (d) Lahore
Ans: (a)


Q194. The transfer of capital from Delhi to Daulatabad was ordered by –
(a) Sultan Firoz Tughlaq
(b) Sultan Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Sultan Mubarak
(d) Sultan Mohammad bin Tughlaq
Ans: (d)


Q195. During whose reign Ibn Battuta, the traveler of Moor country, came to India?
(a) Muhammad bin Tughlaq (b) Babur (c) Akbar (d) Mahmud Ghaznavi
Ans: (a)


Q196. Ibn Battuta’s visit to India took place during the reign of
(a) Muhammad bin Tughlaq (b) Sikandar Lodi
(c) Firoz Tughlaq (d) Alauddin Khilji
Ans: (a)


Q197. Where was Ibn Battuta a traveler?
(a) Africa (b) Arabia (c) Iran (d) Turkey
Ans: (a)


Q198. Ibn Battuta, who was a famous Arab scholar and traveler, came to India during whose reign?
(a) Ghiyasuddin Balban (b) Humayun
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Sher Shah Suri
(e) Babur
Ans: (c)


Q199. ‘The king got freedom from his subjects and the subjects got freedom from their king.’ On whose death did Badauni comment like this?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (c)


Q200. On whose death the historian Badayuni said that “the Sultan has got freedom from his subjects and the subjects from the Sultan?
(a) Alauddin Khilji (b) Balban
(c) Iltutmish (d) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (d)


Q201. On the death of which Muslim ruler of Delhi, a historian said, ‘The king got freedom from the subjects and he from the king’….?
(a) Balban (b) Mohammad bin Tughlaq
(c) Alauddin Khilji (d) Sher Shah
Ans: (b)


Q202. Who said that ‘Delhi is far away’?
(a) Amir Khusro (b) Nizamuddin Auliya
(c) Firoz Tughlaq (d) Sheikh Salim Chishti
Ans: (b)


Q203. With which Sufi saint of Delhi is this famous statement related ‘Hanuz Dilli Door Ast’ (Delhi is far away now)?
(a) Nizamuddin Auliya (b) Sheikh Salim Chishti
(c) Bakhtiyaruddin Kaki (d) Mohd. Ghaus
Ans: (a)


Q204. With which Sufi saint do you associate the statement “Hunooz Delhi Door Ast”?
(a) Muinuddin Chishti (b) Bakhtiyar Uddin Kaki
(c) Nizamuddin Auliya (d) Sheikh Salim Chishti
Ans: (c)


Q205. Which sultan considered his contemporary saint Nizamuddin Auliya as an enemy?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Muhammad Tughlaq
Ans: (c)


Q206. To which sultan was given the warning ‘Delhi is far away’?
(a) Razia (b) Jalaluddin Khalji
(c) Nasiruddin Khusro Shah (d) Ghiyasuddin Tughlaq
Ans: (d)


Q207. Which of the following Sultans did Nizamuddin Auliya refuse to meet?
(a) Jalaluddin Khilji (b) Alauddin Khilji
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (c)


Q208. The most learned ruler of the Delhi Sultanate, who was expert in many disciplines including astronomy, mathematics and medicine
(a) Iltutmish (b) Alauddin Khalji
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (c)


Q209. Who among the following Sultans spoke to Jin Prabhu Suri till midnight?
(a) Mubarak Shah Khilji (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Bahlol Lodhi
Ans: (b)


Q210. Who among the following sultans had close association with Jain scholars?
(a) Qutbuddin Aibak (b) Balban
(c) Alauddin Khilji (d) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (d)


Q211. What was the name of the Jain saint with whom Muhammad bin Tughlaq had discussions?
(a) Umaswati (b) Hemchandra
(c) Jinsen Suri (d) Jinprabhu Suri
Ans: (d)


Q212. Under which of the following dynasty did Vijarat reach its climax?
(a) Ilbari (b) Khilji
(c) Tughlaq (d) Lodi
Ans: (c)


Q213. Under which dynasty ‘Vijarat’ developed the most?
(a) Ilbari dynasty (b) Khilji dynasty
(c) Tughlaq dynasty (d) Lodi dynasty
Ans: (c)


Q214. Who among the following was the first Sultan of Delhi who participated in the celebration of Holi?
(a) Alauddin Khilji (b) Mubarak Shah Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (c)


Q215. Which Muslim ruler played ‘Holi’ for the first time in medieval India?
(a) Muhammad bin Tughlaq (b) Humayun (c) Akbar (d) Jahangir
Ans: (a)


Q216. Who was the first Sultan of Delhi to participate in the public celebration of Holi festival?
(a) Firoz Shah Tughlaq (b) Mohammad bin Tughlaq
(c) Sikandar Lodi (d) Ibrahim Lodi
Ans: (b)


Q217. Who among the following has given a detailed account of the postal system during the Sultanate period?
(a) Amir Khusrau (b) Ibn Battuta
(c) Sultan Firoz Shah (d) Ziauddin Barani
Ans: (b)


Q218. Who among the following has given a detailed account of the postal system prevalent during the Sultanate period?
(a) Amir Khusro (b) Farishta
(c) Ibn Battuta (d) Ziauddin Barani
Ans: (c)


Q219. Token currency was first introduced in India?
(a) Iltutmish (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Sher Shah Suri
Ans: (c)


Q220. Which of these sultans first introduced the sign currency in India?
(a) Iltutmish (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Khizr Khan (d) Bahlol Lodi
Ans: (b)


Q221. Who was the first Sultan to appoint ‘Amir-i-Sadon’?
(a) Alauddin Khilji (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (c)


Q222. Consider the four plans of Mohammed bin Tughlaq –
1. Capital change 2 Revenue increase in the Doab
3. Khorasan campaign 4 Find out the correct chronological sequence of symbolic currency schemes from the codes given below:

(a) 1‚ 2‚ 3‚ 4 (b) 2‚ 1‚ 3‚ 4
(c) 1‚ 2‚ 4‚ 3 (d) 2‚ 1‚ 4‚ 3
Ans: (d)


Q223. Who among the following Sultans visited the Dargah of Syed Salar Masood Ghazi in Bahraich?
(a) Ghiyasuddin Tughlaq (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Bahlol Lodi
Ans: (b)


Q224. Who said- ‘My kingdom has become sick and it cannot be cured by any treatment. Vaidya cures headache and then fever comes. He tries to cure fever, then something else happens.
(a) Alauddin Khilji (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Mohammad-bin-Tughlaq (d) Firoz Tughlaq
Ans: (c)


Q225. Who was the Delhi Sultan to whom a delegation of the Mongol emperor of China had come for permission to visit some Buddhist temples?
(a) Balban (b) Muhammad-bin-Tughlaq
(c) Firoz Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (b)


Q226. Who was appointed as the ambassador of China during Muhammad bin Tughlaq?
(a) Barbosa (b) Barani (c) Ibn Battuta (d) Abdur Razzaq
Ans: (c)


Q227. During whose reign a Hindu named Ratan was appointed as a revenue officer?
(a) Mohammad bin Tughlaq (b) Firoz Tughlaq
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Bahlol Lodi
Ans: (a)


Q228. Which one of the following sultans ruled for the longest period?
(a) Balban (b) Alauddin Khalji
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Bahlol Lodi
Ans: (c)


Q229. Which sultan of Delhi considered ‘alai’ amirs as ‘Khwajatash’ or ‘co-slaves’?
(a) Qutbuddin Mubarak Khalji (b) Khusro Shah
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Mohammad bin Tughlaq
Ans: (d)


Q230. Which Sultan of Delhi did not first read the Khutba in the name of the Caliph?
(a) Alauddin Khalji (b) Mohammad bin Tughlaq
(c) Sikandar Lodi (d) Ibrahim Lodi
Ans: (b)


Q231. During the reign of which Sultan the area of ​​Delhi Sultanate was the most extensive?
(a) Iltutmish (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (c)


Q232. Which of these Sultans named ‘Devagiri’ as ‘Kubbutul Islam’?
(a) Alauddin Khalji (b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Abu Bakr Shah
Ans: (*)


Q233. Which one of the following Sultans was not concerned with the measurement of land for the determination of revenue?
(a) Alauddin Khilji (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Sikandar Lodi (d) Sher Shah
Ans: (b)


Q234. Which sultan of Delhi made it a rule that the land revenue should not be increased by more than 1/10 or 1/11 in any one year?
(a) Alauddin Khilji (b) Firoz Tughlaq
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (c)


Q235. Which sultan of Delhi canceled the order of measurement of land and adopted Galla-Bantai in its place?
(a) Balvan (b) Alauddin Khilji
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (c)


Q236. Which sultan introduced the system of division in place of measurement of land in Khalisa areas?
(a) Balban (b) Alauddin Khalji
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Muhammad Tughlaq
Ans: (c)


Q237. Ghazi Malik was the founder of which dynasty?
(a) Tughlaq (b) Khilji
(c) Sayyid (d) Lodi
Ans: (a)


Q238. The Sultan of Delhi who is famous for building the largest network of canals in India was –
(a) Iltutmish (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (c)


Q239. The first Indian ruler to arrange Haj at the expense of the state was –
(a) Alauddin Khilji (b) Firoz Shah Tughlaq (c) Akbar (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q240. Who among the following was fond of slaves?
(a) Alauddin Khilji (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (d)


Q241. Which of the following Sultan had the maximum number of slaves in his court?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Firoz Tughlaq
Ans: (d)


Q242. The Sultan of Delhi who cared a lot about donation-dakshina and established a department ‘Diwan-i-Khairat’ for this was-
(a) Iltutmish (b) Firoz Tughlaq
(c) Ghiyasuddin Shah (d) Bahlol Lodi
Ans: (b)


Q243. Which of the following was not founded by Firoz Tughlaq?
(a) Diwan-e-Mustakhraj (b) Diwan-e-Khairat (
c) Diwan-e-Bandagan (d) Darul Safa
Ans: (a)


Q244. Which one of the following Sultans of Delhi established an employment office, a ‘Diwane-Khairat’ and a ‘Darul-Shafa’?
(a) Firoz Tughlaq (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Alauddin Khalji (d) Balban
Ans: (a)


Q245. What was the ‘Dar-ul-Safa’ established by Firoz Tughlaq?
(a) an alms house
(b) a charitable hospital (a free hospital)
(c) a library
(d) a guest house for pilgrims
Ans: (b)


Q246. ‘Sharb’ tax was levied on
(a) Trade tax (b) Irrigation
(c) Non-Muslims (d) Industry
Ans: (b)


Q247. Who among the following was the first Sultan of Delhi to levy irrigation tax?
(a) Alauddin Khilji (b) Balban
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Mohammad bin Tughlaq
Ans: (c)


Q248. Which sultan of the Sultanate period first started taking irrigation?
(a) Alauddin Khilji (b) Mahmud Tughlaq
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Firoz Tughlaq
Ans: (d)


Q249. Who was the first Sultan of Delhi to levy Haqq-e-Sharb or Irrigation Tax?
(a) Alauddin Khalji (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Firoz Tughlaq
Ans: (d)


Q250. The Sultan, who first started the work of getting Hindu scriptures translated into Persian language –
(a) Iltutmish (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad-bin-Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (d)


Q251. Which Sultan of Delhi established a ‘Translation Department’ with the aim of improving the understanding of each other’s views among the people of both the sects?
(a) Alauddin Khilji (b) Firoz Tughlaq
(c) Iltutmish (d) Sikandar Lodi
Ans: (b)


Q252. Who founded the city of Jaunpur?
(a) Muhammad Tughlaq (b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Ibrahim Shah Sharqi (d) Sikandar Lodi
Ans: (b)


Q253. Founded Jaunpur –
(a) Balban (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (d)


Q254. Which Sultan of Delhi imposed Zizya tax on Brahmins?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Qutbuddin Aibak (d) Firoz Tughlaq
Ans: (d)


Q255. Which Sultan of Delhi imposed Jizya on Brahmins also?
(a) Balban (b) Firoz Tughlaq
(c) Alauddin Khilji (d) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (b)


Q256. Who brought the two Ashoka Pillars from Topra and Meerut to Delhi?
(a) Alauddin Khilji (b) Firoz Shah
(c) Muhammad Ghori (d) Sikandar Lodi
Ans: (b)


Q257. Which Sultan of Delhi brought Ashoka Pillar to Delhi?
(a) Firoz Shah Tughlaq
(b) Jalaluddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq
(d) Qutbuddin Aibak
Ans: (a)


Q258. Which of the following Sultan brought ‘Ashok-pillar’ to Delhi?
(a) Ghiyasuddin Tughlaq (b) Firoz Tughlaq
(c) Alauddin Khilji (d) Mohammad Tughlaq
Ans: (b)


Q259. Who among the following Sultans received the title of ‘Syed-us-Salatin’ from the Caliph?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khalji (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (d)


Q260. Who among the following sultans called the huge stone pillar of Ashoka as the ‘Pillar of Gold’?
(a) Muhammad bin Tughlaq (b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Alauddin Khilji (d) Sikandar Lodi
Ans: (b)


Q261. Who among the following sultans introduced vocational course in education?
(a) Balban
(b) Alauddin Khilji
(c) Mohammad bin Tughlaq
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (d)


Q262. Who among the following Sultans of Delhi established ‘Employment Office’ to help the unemployed?
(a) Balban (b) Alauddin Khalji
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (d)


Q263. Which of the following Sultans provided employment to the unemployed?
(a) Alauddin Khilji (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Firoz Tughlaq (d) Sher Shah Suri
Ans: (c)


Q264. First Public Works Department was established by-
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khilji (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (d)


Q265. First of all, Public Works Department was established by
(a) Alauddin Khalji (b) Balban
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Iltutmish
Ans: (c)


Q266. Who among the following was the last ruler of the Tughluq dynasty of the Delhi Sultanate?
(a) Firoz Shah Tughlaq (b) Ghiyasuddin Tughlaq Shah-II
(c) Nasir-ud-din Mahmud (d) Nasrat Shah
Ans: (c)


Q267. During whose period did Timur invade India and plundered Delhi?
(a) Iltutmish (b) Muhammad-bin-Tughlaq
(c) Nasiruddin Mahmud (d) Bahlol Lodi
Ans: (c)


Q268. In which year did Timur Lang invade India?
(a) 210 AD (b) 1398 AD
(c) 1492 AD (d) 1526 AD
Ans: (b)


Q269. In the Sultanate period, Fawazil meant –
(a) additional payment to the nobles
(b) fixed revenue in lieu of salary
(c) additional amount deposited by the iqtadars in the government treasury
(d) from the peasants Unlawful extortion
Ans: (c)


Q270. The ruler of which of the following Sultanate himself encouraged bribery in administration?
(a) Balban (b) Jalaluddin
(c) Firoz Tughlaq (d) Ibrahim Lodi
Ans: (c)


Q271. Who was the ruler who gave a gold coin to a military inspector clerk as a bribe?
(a) Nasiruddin Mahmud (b) Jalaluddin Khilji
(c) Qutbuddin Mubarak Khilji (d) Firoz Tughlaq
Ans: (d)


Q272. Whose creation is attributed to Sultan Firoz Shah Tughlaq himself?
(a) Tarikh-i-Firozshahi (b) Seerat-e-Firozshahi
(c) Futuhat-e-Firozshahi (d) Fiqh-e-Firozshahi
Ans: (c)


Q273. Which of these books was written by Sultan Firoz Shah Tughlaq himself?
(a) Futuhat-e-Firozshahi (b) Fatwa-e-Jahandari
(c) Tarikh-e-Firozshahi (d) Tughlaqnama
Ans: (a)


Q274. The ‘Khutbe’ of Sultan Firoz Tughlaq included the names of all the preceding Sultans. Which one of the following names was the only exception?
(a) Qutbuddin Aibak (b) Balban
(c) Qutbuddin Mubarak Khilji (d) Mohammad bin Tughlaq
Ans: (a)


Q275. Firoz Shah Tughlaq collected 1/10 of the produce as
land revenue- (a) from Jagir land (b) from Khalisa land
(c) from Ushri land (d) from Madad-e-mash land
Ans: (c)


Q276. Shashgani was a small silver coin, which was equal to-
(a) 4 jitals (b) 6 jitals
(c) 8 jitals (d) 10 jitals
Ans: (b)


Q277. The Sultans of which of the following dynasties generally got their names inscribed on coins as the Naib of the Caliph?
(a) Khilji (b) Lodi
(c) Tughlaq (d) Syed
Ans: (c)


Q278. Which Sultan of Delhi first banned Muslim women from visiting the shrines outside Delhi?
(a) Balban (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Firoz Tughlaq (d) Alauddin Khalji
Ans: (c)


Q279. According to historian Ziauddin Barani, the ideal Sultan of Delhi was:
(a) Balban (b) Alauddin Khalji
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Bahlol Lodi
Ans: (c)


Q280. Which of the following statement is not correct?
(a) Firoz Shah Tughlaq founded the city of Jaunpur
(b) Firoz Shah Tughlaq established Dar-ul-Shafa
(c) Firoz Shah Tughlaq established Diwan-ebandghan for the maintenance of slaves
(d) Firoz Shah Tughlaq Wrote his autobiography
Ans: (?)


Q281. Which dynasty’s sultans ruled the country for the longest time?
(a) Khalji dynasty (b) Lodi dynasty
(c) Das dynasty (d) Tughlaq dynasty
Ans: (d)


Q282. Firoz Tughlaq –
(a) adopted a liberal policy towards the Hindus
(b) restored the jagir-system
(c) lost Sindh
(d) fought with the Mongols
Ans: (b)


Q283. Which of the following Sultans took measures to improve the quality of fruits?
(a) Muhammad bin Tughlaq (b) Firoz Tughlaq
(c) Sikandar Logi (d) Sher Shah Suri
Ans: (b)


Q284. Which of the following tax was not approved by Sharia?
(a) Agricultural tax
(b) Non-Muslim tax
(c) Business tax
(d) Marriage tax
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Khilji Dynasty

Next Story

Sayyid and Lodi dynasty

Latest from Blog

error: Content is protected !!