/

Various Governors, Governor Generals and Viceroys of India

13 mins read

Various Governors, Governor Generals and Viceroys of India

Q2338. Consider the following statements:
1. Robert Clive was the first Governor General of Bengal.
2. William Bentinck was the first Governor General of India. Which of the above statements is/are not correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q2339. Consider the following statements
1. Lord Wellesley finally abolished Dastak for the private trade of the employees of the East India Company.
2. Lord Wellesley transferred the Sadar Nizamat Adalat from Murshidabad to Calcutta and made it under the Governor General and his council. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (d)


Q2340. After the end of the rule of the East India Company, independent High Courts were established in 1861.
1. Allahabad 2. Bombay
3. Calcutta 4. Madras Select the correct answer from the codes given below:
Code:

(a) 2 , 3 (b) 3, 4
(c) 2, 3, 4 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (c)


Q2341. On the basis of the codes given below, determine the correct chronology of the following Governor General and Viceroy
(A) Canning (B) Mayo
(C) Lawrence (D) Napier Code:

(a) A BC D (b) ABCD
(c) ADCB (d) ) DABC
Ans: (c)


Q2342. Consider the following Viceroys in India during the British Empire-
1. Lord Curzon 2. Lord Chelmsford
3. Lord Hardinge 4. Lord Irwin The correct chronological order of the terms of the above is-

(a) 1, 3, 2, 4 (b) 2 , 4, 1, 3
(c) 1, 4, 2, 3 (d) 2, 3, 1, 4
Ans: (a)


Q2343. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists List I List II
(Governor General) (Year of Joining)
(A) Lord Curzon 1. 1905
(B) Lord Minto 2. 1910
(C) Lord Hardinge 3. 1899
(D) Lord Irwin 4. 1926 Code:
ABCD

(a) 4 3 2 1
(b) 3 2 4 1
(c) 3 1 2 4
(d) 1 3 4 2
Ans: ( c)


Q2344. Which of the following is not a match?
(a) Lord Cornwallis `Permanent
Settlement (b) Lord Wellesley Subsidiary Treaty
(c) Lord Dalhousie Doctrine of Lapse
(d) Lord Canning Supreme Inaction
Ans: (d)


Q2345. Which of the following is not correctly matched?
(a) Lord Cornwallis: Permanent Settlement
(b) Lord Wellesley: Subsidiary Treaty System
(c) Sir John Shore: Anglo-Nepal War
(d) Lord Hastings: Third Anglo-Maratha War
Ans: (c)


Q2346. Which one of the following pairs is correctly matched-
(a) Lord Cornwallis – Permanent
Settlement (b) Lord Wellesley – Clever Passivity
(c) Lord Dalhousie – Subsidiary Treaty
(d) Lord Lytton – Establishment of Indian National Congress
Ans: (a) )


Q2347. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Hector Munro Battle of Buxar
(b) Lord Hastings Anglo-Nepal War
(c) Lord Wellesley IV Anglo-Mysore War
(d) Lord Cornwallis Maratha War
Ans: (d)


Q2348. Which of the following is not correctly matched?
(a) Siraj-ud-daula: Battle of Plassey
(b) Hector Munro: Battle of Buxar
(c) Lord Wellesley: Fourth Anglo-Mysore War
(d) Lord Cornwallis: Second Anglo-Mysore War
Ans: (d)


Q2349. Which one of the following is correctly matched?
(a) Lord Ellenborough : annexation of Oudh
(b) Lord Dalhousie :
annexation of Sindh (c) Lord Wellesley : Fourth Anglo-Mysore War
(d) Sir John Shore : Third Anglo-Maratha War
Ans: (c)


Q2350.
Match the correct pairs and select the correct answer from the codes given below A. Theory of Mistake/Harappan Policy 1. Curzon
(Doctrine of Lapse)
B. Partition of Bengal 2. Clive
C. Dual Rule in Bengal 3. Dalhousie
D. Social Reforms 4 Bentinck Code: ABCD

(a) 2 3 1 4 (b) 3 1 4 2 (c) 3 1 2 4 (d) 2 3 4 1
Ans: (c)


Q2351. Match List – I and List – II and select the correct answer using the code given below
List – I List – II
I. Lord Dalhousie A. Prohibition of the practice of Sati
II. Lord William Betinck B. Autonomous Government
III. Lord Ripon C. Partition of Bengal
IV. Lord Curzon D. The
 Code of
Abduction II- B III -C IV-D (d) IC II- A III – B IV-D Ans: (a)


Q2352. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below List-I List-II
1. Clive A. Removal of restrictions on press
2. Bentinck B. Partition of
Bengal 3. Charles Metcalf C. Bengal Double Rule in
4. Curzon D. English Education Codes:

(a) 1-C, 2-D, 3-A, 4-B
(b) 1-D, 2-A, 3-C, 4B
(c) 1 -B, 2-D, 3-C, 4-A
(d) 1-C, 2-B, 3-A, 4-D
Ans: (a)


Q2353. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Lord Dalhousie – Accession of Oudh
(b) Lord Dufferin – Establishment of Indian National Congress
(c) Lord William Bentinck – Passing of Charter Act 1833
(d) Lord Lytton – Beginning of First Anglo-Afghan War
Ans: (d)


Q2354. Which of the following is not correctly matched?
(a) Lord Cornwallis – Permanent
Settlement (b) Lord Wellesley – Subsidiary Treaty System
(c) Lord Hastings – Second Anglo-Maratha War
(d) Lord William Bentinck – Seventeenth Regulation of 1829 AD
Ans: (c)


Q2355. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Policy of Ring Face – Warren Hastings
(b) Suppression of Fraud – William Bentinck
(c) Vernacular Press Act – Curzon
(d) Ilbert Bill – Ripon
Ans: (c)


Q2356. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Pitt’s India Act Warren Hastings
(b) Doctrine of Laps Dalhousie
(c) Vernacular Press Act Curzon
(d) Ilbert Bill Ripon
Ans: (c)


Q2357. When Lord Mountbatten became the first Governor-General of independent India, who among the following became the Governor-General of Pakistan?
(a) Lord Mountbatten (b) M. A. Jinnah
(c) Liaquat Ali Khan (d) Shaukat Ali
Ans: (b)


Q2358. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Lord Chelmsford – Rowlatt Act
(b) Lord Ripon – Factory Act
(c) Lord Lytton – Indian University Act
(d) Lord Curzon – Imperial Cadet Corps
Ans: (c)


Q2359. Which of the following pair is correct?
(a) Chelmsford
-Roult Act (b) Lord Reading-Delhi Durbar
(c) Lord Willington-Prince of Wales’s arrival in India
(d) Lord Hardinge-Second Round Table Conference
Ans: (a)


Q2360. Which of the following pair (Governor-General and event) is correctly matched?
(a) Lord Cornwallis –
Regulating Act (b) Lord Wellesley – Permanent Settlement
(c) Lord Ellenborough’s annexation
(d) Lord Dalhousie – First Afghan War
Ans: (c)


Q2361. Match
List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists List I List-II
A. Lord Bentinck 1. Partition of Bengal
B. Lord Dalhousie 2. Local Self Government
C. Lord Ripon 3. Abolition of Sati
System D. Large Debt 4. Principle of Lapse Code:
ABCD

(a) 3 4 2 1 (b) 3 2 4 1 (c) 2 1 3 4 (d) 4 3 1 2
Ans: (a) )


Q2362. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists
List – I List – II
(Events) (Persons)
A. First Mysore War 1. Cornwallis
B. Second Mysore War 2. Lord Hastings
C. Third Mysore War 3. Wellesley
D. Fourth Mysore War 4. Warren Hastings
5. Colonel Smith

(a) A-5 B-4 C-1 D-3 (b) A-1 B-2 C-3 D-4
(c) A-5 B-4 C-3 D-2 (d) A-4 B-3 C-2 D-1
Ans: (a)


Q2363. Match
A. Lapse Theory 1. Lord William Batting
B. Partition of Bengal 2. Lord Curzon
C. Dual Rule of Bengal 3. Lord Clive
D. Social Reforms 4. Lord Dalhousie

(a) A-4 B-2 C-3 D-1 (b) A-2 B-1 C-4 D-3
(c) A-2 B-4 C-1 D-3 (d) A-3 B-2 C-1 D-4
Ans: (a)


Q2364. Match List-I (Persons) with List-II (Subjects) with reference to Colonial Period of Indian History and select the correct answer using the codes given below the lists List-I List-II
(Persons) (Subjects) )
A. Macdonald 1. Doctrine of Lapse
B. Linlithgow 2. Communal Award
C. Dalhousie 3. August Offer
D. Chelmsford 4. Diarchy Code:
ABCD

(a) 2 3 1 4 (b) 3 2 4 1 (c) 2 1 3 4 (d) 2 3 4 1
Ans: (c)


Q2365. ‘Ring fence’ is related to
(a) Henry Lawrence (b) Dalhousie
(c) Warren Hastings (d) Lord Hastings
Ans: (c)


Q2366. The first census took place in India during the British rule
(a)
Lord Dufferin (b) Lord Lytton
(c) Lord Mayo
(d) Lord Ripon
Ans: (c)


Q2367. In whose term of office was the first Factories Act adopted to limit the working hours of women and children and to authorize the local government to make necessary rules?
(a) Lord Lytton (b) Lord Betinck
(c) Lord Ripon (d) Lord Canning
Ans: (c)


Q2368. The implementers of local self-government in India were:
(a) Lord Canning (b) Lord Lytton
(c) Lord Ripon (d) Lord Dufferin
Ans: (c)


Q2369. Who encouraged local self-government in India?
(a) Lord Mayo (b) Lord Lytton
(c) Lord Canning (d) Lord Ripon
Ans: (d)


Q2370. Local autonomous institutions in India were empowered in 1882 by
(a) George Barlow (b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon (d) Lord Lytton
Ans: (b)


Q2371. Who was the last Viceroy of India?
(a) Lord Irwin (b) Rajagopalachari
(c) Lord Mountbatten (d) Lord Minto II
Ans: (b)


Q2372. The first Indian Governor General of independent India was
(a) Dadabhai Naoroji (b) Jai Prakash Narayan
(c) Abul Kalam Azad (d) C. Rajagopalachari
Ans: (d)


Q2373. The first and last Indian Governor-General of India was
(a) R. M. Gopala (b) Dr. S. Radhakrishnan
(c) C. Rajagopalachari (d) Ramanuja Acharya
Ans: (c)


Q2374. The only Indian Governor General was
(a) C. Rajagopalachari (b) Pattabhi Sitaramayya
(c) Rajendra Prasad (d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (a)


Q2375. The first Indian who assumed the office of Governor General in independent India was
(a) Jamnalal Bajaj (b) C. Rajagopalachari
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) M.A. Ansari
Ans: (b)


Q2376. Who was the last Governor General of independent India?
(a) Lord Mountbatten (b) C. Rajagopalachari
(c) Rajendra Prasad (d) None of the above
Ans: (b)


Q2377. What is the policy of Sir John Shore known in India as?
(a) Active intervention (b) Aggressive friendship
(c) Policy of appeasement (d) Laissez-faire
Ans: (d)


Q2378. What is the policy of Sir John Shore known in India as?
(a) Active intervention (b) Aggressive friendship
(c) Policy of appeasement (d) Laissez-faire
Ans: (d)


Q2379. Who among the following was tried for impeachment in the British Parliament?
(a) Sir John Shore (b) Lord Clive
(c) Warren Hastings (d) General Dyer
Ans: (c)


Q2380. Which Governor General was tried for impeachment?
(a) Warren Hastings (b) Lord Clive
(c) Lord Cornwallis (d) Lord Wellesley
Ans: (a)


Q2381. Who among the following Governor General was knowledgeable of Arabic, Persian and Bengali language apart from English?
(a) Sir John Shore (b) Lord Cornwallis
(c) Lord William Bentinck (d) Warren Hastings
Ans: (d)


Q2382. Who among the following Governor General was knowledgeable of Arabic, Persian and Bengali language apart from English?
(a) Robert Clive (b) Lord Cornwallis
(c) Lord William Bentinck (d) Warren Hasting
Ans: (d)


Q2383. Which Viceroy was assassinated by a convicted criminal while on tour in Andaman and Nicobar Islands
(a) Lord Curzon (b) Lord Ripon
(c) Lord Mayo (d) Lord Minto
Ans: (c)


Q2384. Which of the following Viceroy of India was assassinated by a convicted criminal while he was on a tour of Andaman and Nicobar Islands?
(a) Lord Ripon (b) Lord Curzon
(c) Lord Mayo (d) Lord Minto
Ans: (c)


Q2385. Which Viceroy was assassinated in his office?
(a) Lord Curzon (b) Lord Mayo
(c) Lord Ripon (d) Lord Wellesley
Ans: (b)


Q2386. Which of the following is associated with the policy of deft inaction?
(a) William Bentinck (b) Lord Canning
(c) Lord Mayo (d) John Lawrence
Ans: (d)


Q2387. Whose name is associated with the policy of great passivity?
(a) Banting (b) Lawrence (c) Ripon (d) Minto II
Ans: (b)


Q2388. The policy of ‘skillful
indolence ‘ was related to (a) Lord Wellesley (b) Lord Dalhousie
(c) John Lawrence (d) Lord Curzon
Ans: (c)


Q2389. Who was the Governor General of India at the time of Sindh merger?
(a) Lord Auckland (b) Lord Mayo
(c) Lord Dalhousie (d) Lord Ellenborough
Ans: (d)


Q2390. Sindh was occupied by the British in
(a) 1843 (b) 1845
(c) 1849 (d) 1854
Ans: (a)


Q2391. Sindh was conquered by the British
(a) at the time of Lord Ellenborough
(b) at the time of Lord Hardinge
(c) at the time of Lord Auckland
(d) at the time of Lord Amherst
Ans: (a)


Q2392. Sindh was attacked during the time of the following Governor General
(a) Lord Auckland (b) Lord Ellenborough
(c) Lord Hardinge (d) Lord Dalhousie
Ans: (b)


Q2393. During the tenure of which Viceroy did the ‘White Rebellion’ take place?
(a) Lord Curzon (b) Lord Minto
(c) Lord Ripon (d) Lord Hardinge
Ans: (c)


Q2394. During the tenure of which Viceroy did the ‘White Rebellion’ take place?
(a) Lord Curzon (b) Earl of Minto
(c) Lord Ripon (d) Lord Harding
Ans: (c)


Q2395. Assertion (A): Lord Ripon resigned before his Viceroy’s term was over. Reason (R) : The British Government was angry with Ilbert Bill and for this reason he was compelled to resign. Codes:
(a) A and R both are correct and R is the correct explanation of
A (b) A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q2396. During the reign of which Viceroy was the Archaeological Survey of India established?
(a) Lord Lytton (b) Lord Ripon
(c) Lord Dufferin (d) Lord Curzon
Ans: (d)


Q2397. Archaeological Survey of India was established in
(a) Lord Curzon’s time
(b) Lord Wellesley’s
(c) Lord William Bentinck’s time
(d) Warren Hastings’
Ans: (a)


Q2398. The Ancient Monuments Preservation Act was passed during the tenure of which Governor General?
(a) Lord Minto (b) Lord Linlithgow
(c) Lord Curzon (d) Lord Canning
Ans: (c)


Q2399. Who among the following was the first Governor General of independent India?
(a) Lord Mountbatten (b) Sir Stafford Cripps
(c) C. Rajagopalachari (d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (a)


Q2400. The last Viceroy of India was
(a) Lord Wavell (b) Lord Mountbatten
(c) Lord Linlithgow (d) Aachenlake
Ans: (b)


Q2401. Who was the first Governor General of independent India?
(a) Rajagopalachari (b) Warren Hastings
(c) Lord Dalhousie (d) Lord Mountbatten
Ans: (d)


Q2402. After the independence of India, who became its first Governor General?
(a) Lord Mountbatten (b) Lord Wavell
(c) B. P. Menon (d) C. Rajagopalachari
Ans: (a)


Q2403. Which of the following Viceroys was compared with Aurangzeb by Gopal Krishna Gokhale?
(a) Lord Curzon (b) Lord Ripon
(c) Lord Lytton (d) Lord Irwin
Ans: (a)


Q2404. Who compared Curzon’s administration in India to that of Aurangzeb?
(a) B.G. Tilak (b) G.K. Gokhale
(c) Dadabhai Naoroji (d) Annie Besant
Ans: (b)


Q2405. Congress is on the verge of collapse and lived in India, I have a huge desire to have a hand in it’s peaceful end, this statement
(a) Lord Dufferin in
(b) Lord Curzon of
the (c) Lord Lytton
(d) None of the above
Ans: (b)


Q2406. What was Curzon’s policy towards Congress?
(a) To declare it illegal
(b) to cease its existence
(c) to get its cooperation
(d) to get maximum from Congress
Ans: (b)


Q2407. The Factories Act of 1881 was passed with a view to
(a) prohibiting the employment of children below the age of 7 years in any factory
(b) allowing workers to form labor unions
(c) fixing the wages of industrial workers
(d) Reducing the working hours of women workers
Ans: (a)


Q2408. In which year was the first Indian Factory Act passed?
(a) 1881 (b) 1885 (c) 1891 (d) 1894
Ans: (a)


Q2409. The Governor-General who followed a passionate ‘Forward’ policy towards Afghanistan was
(a) Minto (b) Dufferin
(c) Elgin (d) Lytton
Ans: (d)


Q2410. At a time when empires in Europe were collapsing in the face of Napoleon’s power Who among the following Governor-Generals kept the British ensign in India unfurled?
(a) Warren Hastings (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley (d) Lord Hastings
Ans: (c)


Q2411. Where is the tomb of Lord Cornwallis located?
(a) Ghazipur (b) Ballia
(c) Varanasi (d) Gorakhpur
Ans: (a)


Q2412. The Anglo-Nepal war took place during the reign of
(a) Lord Cornwallis (b) Lord Hastings
(c) Lord Wellesley (d) Warren Hastings
Ans: (b)


Q2413. Who among the following has been called the “commander born from heaven”?
(a) Albuquerque (b) Robert Clive
(c) Francis Dupleix (d) Lord Cornwallis
Ans: (b)


Q2414. Who said
“Bentink infused the spirit of British independence in the oriental autocracy?”

(a) Jeremy Bentham (b) Lord Macaulay
(c) J.S. Mill (d) Grenville
Ans: (b)


Q2415. Who declared Queen Victoria as the Empress of India?
(a) Lord Ripon (b) Canning
(c) Lord Lytton (d) Lord Dufferin
Ans: (c)


Q2416. The Indian Civil Service was introduced in
(a) Bentinck ‘s reign
(b) Cornwallis
(c) Curzon’s reign
(d) Dalhousie’s rule
Ans: (b)


Q2417. Who among the following was responsible for the first telegram service in India?
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon (d) Lansdowne
Ans: (a)


Q2418. Which Governor General did pioneering work in formulating the famine policy?
(a) Canning (b) Lytton (c) Ripon (d) Dufferin
Ans: (b)


Q2419. Charles Metcalf was the Governor General of India these days
(a) 1835-36 (b) 1839-40 (c) 1837-38 (d) 1832-33
Ans: (a)


Q2420. State one incorrect statement about Wellesley
(a) He made the Treaty of Basin.
(b) He conquered Mysore.
(c) He faced the French challenge.
(d) None of the statements is false.
Ans: (c)


Q2421. Who was the British Governor-General during the Second Anglo-Mysore War?
(a) Lord Harris (b) Lord Hamilton
(c) Lord McCartney (d) Lord Stephenson
Ans: (*)


Q2422. Who was the last Governor General and first Viceroy of India?
(a) Lord Lawrence (b) Lord Mayo
(c) Lord Canning (d) Lord Lytton
Ans: (c)


Q2423. Who was the first Viceroy of India?
(a) Lord Canning (b) Warren Hastings
(c) Robert Clive (d) Lord Curzon
Ans: (a)


Q2424. “Every Indian is corrupt” Who said?
(a) Lord Cornwallis (b) Lord Wellesley
(c) Lord Hastings (d) Lord Dalhousie
Ans: (a)


Q2425. Who among the following is the author of the book ‘The Problems of the Far East’?
(a) Lawrence (b) Curzon
(c) Churchill (d) Lytton
Ans: (b)


Q2426. Who among the following freed Indian newspapers from strict control?
(a) William Bentinck (b) John Adam
(c) Charles Metcalf (d) Ellenborough
Ans: (c)


Q2427. Which of the following Governor General abolished slavery in India?
(a) Lord Cornwallis (b) Lord Ellenborough
(c) Lord William Bentinck (d) Sir John Shore
Ans: (b)


Q2428. The Public Works Department was shaped during 1845-1855 by
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Cornwallis
(c) George Auckland (d) Warren Hastings
Ans: (a)


Q2429. Who addressed Gandhiji as ‘One Man Boundary Force’?
(a) Churchill (b) Atlee
(c) Mountbatten (d) Simon
Ans: (c)


Q2430. Who was the longest serving Viceroy of India?
(a) Lord Curzon (b) Lord Dufferin
(c) Lord Hardinge (d) Lord Mayo
Ans: (a)


Q2431. Who among the following was the only Jewish Viceroy of India?
(a) Lord Curzon (d) Lord Canning
(c) Lord Irwin (d) Lord Reading
Ans: (d)


Q2432. On the occasion of his royal entry into Delhi, a bomb was hurled at-
(a) Lord Curzon (b) Lord Mayo
(c) Lord Minto (d) Lord Hardinge
Ans: (d)


Q2433. Swaraj should be for the general public and not only for the special classes, declared the famous formula of
(a) C.R. Das (b) C. Rajagopalachari
(c) Motilal Nehru (d) Gopinath Saha
Ans: (b)


Q2434. Which Viceroy has been called ‘the originator of Indian nationalism’?
(a) Lord Minto (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Curzon (d) Lord Canning
Ans: (c)


Q2435. Who among the following abolished the diarchy system in Bengal?
(a) Robert Clive (b) Lord Cornwallis
(c) Warren Hastings (d) None of the above
Ans: (c)


Q2436. Treaty of Sugauli was done:
(a) in 1800 AD (b) in 1803 AD
(c) in 1805 AD (d) in 1815 AD
Ans: (d)


Q2437. James Andrew Ramsay was the real name of which Governor General of India?
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Canning
(c) Lord North (d) Lord Curzon
Ans: (a)


Q2438. During the time of which governor general did the rebellion of Velor take place?
(a) Wellesley (b) Lord Minto
(c) Lord Cornwallis (d) Sir George Barley
(e) None of these
Ans: (a)


Q2439. During the tenure of which of the following Viceroy, the titles ‘Rai Bahadur’ and ‘Khan Bahadur’ started conferring on Indians?
(a) Lord Ripon (b) Lord Lytton
(c) Lord Mayo (d) Lord Dufferin
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (b)


Q2440. Which Governor General took over the administration of Mysore State on the ground of so called misrule?
(a) Lord Wellesley (b) Lord Hastings
(c) Lord William Bentinck (d) Lord Hardinge
Ans: (c)


Q2441. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
(Governor General) (Important Policy)
A. Lord Cornwallis 1. Partition of Bengal
B. Lord Wellesley 2. State abduction policy
C. Lord Dalhousie 3. Permanent settlement
D. Lord Curzon 4. Subsidiary treaty code ABCD

(a) 3 4 2 1 (b) 1 2 4 3 (c) 3 2 4 1 (d) 1 4 2 3
Ans: (a)


Q2442. Which one of the following pairs of is not correctly matched?
(a) Lord Wellesley : Subsidiary Treaty
(b) Lord William Bentinck : English Education
(c) Warren Hastings : Local Self Government
(d) Lord Lytton : Vernacular Press Act
Ans: (c)


Q2443. Dalhousie is considered the architect of modern India because he brought reforms and started in many fields. Which one of the following was not one of his reform plans?
(a) Educational reforms
(b) Construction of railways and introduction of telegram and postal services
(c) Establishment of Public Works Department
(d) Factories Act to improve the condition of Indian workers
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important institutions of modern India and their founders

Next Story

Various papers/journals, books and their authors/editors

Latest from Blog

error: Content is protected !!