/

Various papers/journals, books and their authors/editors

25 mins read

Various papers/journals, books and their authors/editors

Q2444. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
(Author) (Works)
A. Bankim Chandra Chatterjee 1. Anand Math
B. Michael Madhusudan Das 2 . Captive Lady
C. Rabindranath Tagore 3. Gora
D. Sarojini Naidu 4. The Broken Wing Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 3 4 1 (c) 1 4 2 3 (d) 4 1 3 2
Ans: (a)


Q2445. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists. List-I List-II
A. V.D. Savarkar 1. A History of Sepoy War in India
B. G.B. Malleson 2. The Indian War of Independence 1857
C. S.B. Chaudhary 3. The Indian Mutiny of 1857
D. J.W. Keyi 4.Theories of the Indian Mutiny Code:
ABCD

(a) 2 3 4 1 (b) 1 2 3 4 (c) 4 3 2 1 (d) 3 2 1 4
Ans: (a)


Q2446. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Founder) List II (Magazines)
A. Zafar Ali Khan 1. Kudi Arasu
B. B.C. Horniman 2. Farmer’s Bulletin
C. E. VR Nayakar Periyar 3. Bombay Chronicle
D. Indulal Yagnik 4. Zamindar Code:
ABCD

(a) 4 2 3 1 (b) 4 3 1 2 (c) 1 3 2 4 (d) 1 2 3 4
Ans: (b)


Q2447. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists – List-I List-II
(Newspaper) (Language)
A. Bharat Mitra 1. Bengali
B. Rashtramat 2. Gujarati
C. Prajamitra 3. Hindi
D. Nayak 4. Marathi code:
ABCD

(a) 1 2 4 3
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 2 3 1
Ans: (c)


Q2448. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
(Books) (Authors)
A. The First Indian War 1. Rabindranath Tagore of Independence
B . Anand Math 2. Sri Aurobindo
C. Life Divine 3. Bankim Chandra Chatterjee
D. Sadhana 4. Vinayak Damodar Savarkar Code:

(a) A-4 B-3 C-2 -D-1 (b) A-3 B- 4 C-1 D-2
(c) A-4 B-3 C-1 D-2 (d) A-3 B-4 C-2 D-1
Ans: (a)


Q2449. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists List-I List-II
(Person) (Journal)
A. Shyamji Krishna Varma 1. Vande Mataram
B. Madam Bhikaji Cama 2. Indian sociologist
C. Annie Besant 3. The Talwar
D. Arvind Ghosh 4. Commonweal code:

(a) A-2 B-3 C-4 D-1 (b) A-3 B-2 C-1 D- 4
(c) A-2 B-3 C-1 D-4 (d) A-3 B-2 C-4-D-1
Ans: (a)


Q2450. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I List-II
A. Surendranath Banerjee 1. Hind Swaraj
B. M.K. Gandhi 2. The Indian Struggle
C. Subhash Chandra Bose 3. Autobiographical Writings
(self-descriptive works)
D. Lajpat Rai 4. A Nation in Making Code:

(a) A-4, B-2, C-3, D- 2 (b) A-1, B-4, C-3, D-2
(c) A-1, B-4, C-2, D-3 (d) A-4, B-1, C- 2, D-3
Ans: (d)


Q2451. Match
List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists List I List II
(Nationalist Writers) (Compositions)
A. Krishna Ji Prabhakar Khadilkar 1. Rani of Jhansi
B. Subhadra Kumari Chauhan 2 . Keechak Slaughter
C. Saadat Hasan Manto 3. Kali Salwar
D. Vallathol Narayan Menon 4. Anthe Gurunathan

(a) A-4 B-1 C-3 D-2 (b) A-3-B-4 C-2- D-1
(c) A-2 B-1 C-3 D-4 (d) A-2 B-3 C-1 D-4
Ans: (a)


Q2452. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I (Author) List-II (Book)
A. Mahatma Gandhi 1. India Divided
B. Ram Manohar Lohia 2 . India Wins Freedom
C. Dr. Rajendra Prasad 3. Hind Swaraj
D. Abdul Kalam Azad 4. Wheel of History Code:
ABCD

(a) 1 3 4 2 (b) 4 3 2 1 (c) 3 4 1 2 (d) ) 2 3 4 1
Ans: (c)


Q2453. Match List-I and List-II and select the correct answer from the code given below- List-I List-II
(Newspaper) (Editor)
A. Hindu 1. Dadabhai Naoroji
B. Reformer 2. G.K. Gokhale
C. Voice of India 3. G. Subrahmanyam Iyer
D. Bengali 4. SN Banerjee Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 1 3 2 4 (c) 2 3 1 4 (d) 3 2 1 4
Ans: (d)


Q2454. Match the following:
A. India Wins Freedom 1. Sunil Gavaskar
B. Runs and Ruins 2. Abul Kalam Azad
C. Young India 3. Mahatma Gandhi
D. New India 4. Annie Besant

(a) A-2 B-1 C- 3 D-4 (b) A-2 B-1 C-4 D-3
(c) A-3 B-2 C-1 D-4 (d) A-4 B-2 C-3 D-1
Ans : (a)


Q2455. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below – List-I List-II
(Newspaper) (Initiator/Publisher)
A. Leader 1. Madan Mohan Malviya
B. Bombay Chronicle 2. Ferozeshah Mehta
C. Independent 3. T. M. Nair
D. Justice 4. Motilal Nehru Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3 (b) 4 3 2 1 (c) 3 2 1 4 (d) 4 1 2 3
Ans: (a)


Q2456. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists List I List II
(Newspaper) (Persons who started it)
A. Bombay Chronicle 1. Annie Besant
B. Commonville 2. Madan Mohan Malviya
C. Leader 3. Firoz Shah Mehta
D. Search Light 4. Sachchidananda Sinha Code:
ABCD

(a) 1 3 4 1 (b) 2 3 4 1 (c) 3 1 2 4 (d) ) 4 2 1 3
Ans: (c)


Q2457. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List I List II
A. Abul Kalam Azad 1. Bombay Chronicle
B.
Firozshah Mehta 2. Al-Hilal C. Annie Besant 3. Young India
D. Mahatma Gandhi 4. New India Code:
ABCD

(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 2 1 4
Ans: (a)


Q2458. Form the correct pairs and select the correct answer from the codes given below
A. Bipin Chandra Pal 1. New India
B. Aurobindo Ghosh 2. Com
C. Brahmabandhav Upadhyay 3. Vande Mataram
D. Muhammad Ali 4. Sandhya Code: ABCD

(a) 1 3 4 2 (b) 2 1 3 4 (c) 2 1 4 3 (d) 1 3 2 4
Ans: (a)


Q2459. Match the Books in Column-I with the Authors in
Column-II Column-I Column-II
(Books) (Author)
A. History of the Freedom Movement 1. Tarachand in India
B. History of the Freedom Movement 2. W . W. Hunter in Bihar
C. Anand Math 3. Raja Rammohan Roy
D. Precepts of Jesus 4. Father Bulke
E. Our Indian Muslims 5. K. Of. Datta
6. Bankim Chandra Chatterjee Code:
ABCDEABCDE

(a) 1 4 5 3 2 (b) 2 4 5 2 3
(c) 1 5 6 3 2 (d) 5 1 3 2 6
Ans: (c)


Q2460. Match the names of the authors from their books and select the correct answer from the codes given below – Author Book
(a) R. C. Dutt (i) Indian Economic That-10th Century Perspectives
(b) J. R. McClain (ii) The Economic History of India under Early British Rule
(c) B. N. Ganguly (iii) Indian Nationalism and Early Congress
(d) Vipin Chandra (iv) The Rise and Growth of Economic Nationalism in India Code:
(a) (a)-(ii), (b)-(iii), (c) -(i), (d)-(iv)
(b) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(i)
(c) ( a)-(i), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(iii)
(d) (a)-(iv), (b)-(i), ( c)-(iii), (d)-(ii)
Ans: (a)


Q2461. Match List-`A’ to List-`B’- List-`A’ (Editors) List-`B’ (Newspapers/Magazines)
(a) S. a. Dange (i) Navyug
(b) Muzaffar Ahmed (ii) Inquilab
(c) Ghulam Hussain (iii) Labor-Farmer Gazette
(d) M. Singaravelu (iv) The Socialist Code:
(a) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(b) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)
(c) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(iv)
(d) (a)-(iii) , (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
Ans: (b)


Q2462. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Lala Hardayal 1. Gadar
B. Surendranath Banerjee 2. Bengali
C. Vipin Chandra Pal 3 . Vande Mataram
D. Shyamji Krishna Varma 4. Indian Sociologist Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 3 2 1 4 (c) 1 3 4 2 (d) 2 1 4 3
Ans: (a)


Q2463. Match the authors with their works and select the correct answer from the codes given below:
Author Books
A. S.N. Banerjee 1. A Nation in Making
B. Dada Bhai Naoroji 2. Gita Rahasya
C. Bal Gangadhar Tilak 3. Poverty and Un-British Rule in India
D. Bankim Chandra 4. Anand Math Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 1 3 2 4 (c) 4 3 2 1 (d) 1 2 4 3
Ans: (b)


Q2464. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below List I List II
(a) Mahatma Gandhi in Champaran 1. D.P. Mishra
(b) The
Springing Tiger 2. Rajendra Prasad (c) Living in Era 3. Huey Toye
(d) India from Curzon to 4. Durgadas Nehru and After Code:
ABCD
(a) 2 3 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 3 4 1
Ans: (a)


Q2465. Which pair is wrong
(a) 1931 – 1. Gandhi Irwin Pact
(b) Divided India – 2. Rajendra Prasad
(c) English State in India – 3. Pt. Sunder Lal
(d) History of Congress – 4. Raja Ram Mohan Roy
Ans: (d)


Q2466. Which pair of book and their author is wrong
(a) Indian Mirror – Keshav Chandra Sen
(b) Independent – ​​Motilal Nehru
(c) Unhappy India – Lala Lajpat Rai
(d) Abhyudaya – Mahatma Gandhi
Ans: (d)


Q2467. Which of the following is in the correctly matched order?
(a) Annie Besant Young India
(b) Mahatma Gandhi New India
(c) B.G. Tilak Kesari
(d) Surendra Nath Banerjee Maratha
Ans: (c)


Q2468. Which of the following pair is not correctly matched?
The author plays

(a) Girishchandra Ghosh Mir Kasim
(b) D.L. Roy Chhatrapati Shivaji
(c) Kshirodaprasad Vidyavinod Nand Kumar
(d) Nikhilnath Roy Pratapaditya
Ans: (b)


Q2469. Which of these books does not match with its author?
(a) Dadabhai Naoroji – `Poverty and Un-British Rule in India’
(b) R.C. Dutt – ‘Economic History of India’
(c) Mahatma Gandhi – ‘Hind Swaraj’
(d) D.R. Gadgil – `Indian Industry Today and Tomorrow’
Ans: (d)


Q2470. Which one of the following is correctly matched?
(a) Bharatiya Brahmo Samaj Raja Ram Mohan Roy
(b) Tattvabodhini Sabha Keshav Chandra Sen
(c) Satya Shodhak Samaj Devendranath Tagore
(d) The Servants of Gopal Krishna Gokhale India Society
Ans: (d)


Q2471. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Bhagat Singh – The Indian Sociologist
(b) Sachindranath Sanyal – Prisoner of Life
(c) Lala Ramsaran Das – The Dreamland
(d) Bhagwati Charan Vohra – The Philosophy of Bomb
Ans: (a)


Q2472. Who matched a combination of the following Ha─
(a) Durga Das: The Life of Mahatma Gandhi
(b) Louis Fisher: From India to Nehru after
(c) Frank Moraes: Jawaharlal Nehru – A Biography
(d) Maulana Abul Kalam Azad: India Divided
Ans: (c)


Q2473. Which one of the following is correctly matched?
(a) Mahatma Gandhi Mook Nayak
(b) Balgangadhar Tilak Young India
(c) Annie Besant Commonwealth
(d) B.R. Ambedkar Kesari
Ans: (c)


Q2474. Which of the following is matched?
(a) Elan-e-Haq Bipin Chandra Pal
(b) Al Hilal Dr. Zakir Hussain
(c) Tehzeeb-ul-Ekhlaq Sir Syed Ahmed Khan
(d) Yugantar Arvind Ghosh
Ans: (c)


Q2475. Which of the following is correctly matched?
(a) Bhagat Singh: An Introduction to the Dreamland
(b) Subhash Chandra Bose: Captive Life
(c) Sachindranath Sanyal: Indian Struggle
(d) Bhagwati Charan Bohra: Why I am Atheist
Ans: (a)


Q2476. Which of the following is not correctly matched?
(a) Unhappy India – Bal Gangadhar Tilak
(b) Durgesh Nandini – Bankim Chandra Chatterjee
(c) India Wins Freedom – Abul Kalam Azad
(d) Poverty and Un-British Rule in India – Dadabhai Naoroji
Ans: (a)


Q2477. Which one of the following is not correctly matched?
(a) B. R. Ambedkar – Independent
(b) Bal Gangadhar Tilak – Kesari
(c) Annie Besant – New India
(d) Dadabhai Naoroji – Raft Goftar
Ans: (a)


Q2478. Which of the following is correctly matched?
(a) William Wedderburn: The Great Divide
(b) Jawaharlal Nehru: Hind Swaraj
(c) Ram Manohar Lohia: The Guiltymen of India’s Partition
(d) Mahatma Gandhi: Glimpses of the World History
Ans: (c)


Q2479. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Jawaharlal Nehru – Hind Swaraj
(b) Maulana Abul Kalam Azad – India Wins Freedom
(c) Subhash Chandra Bose – Indian Struggle
(d) Lala Lajpat Rai – Unhappy India
Ans: (a)


Q2480. Which of the following pair is correctly matched?
(a) Subhas Chandra Bose – Towards Struggle
(b) Hutoye – Springing Tiger
(c) Louis Fischer – American Witness to India’s Partisan
(d) Abul Kalam – India Divided Azad
Ans: (b)


Q2481. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Abul Kalam Azad Hind Swaraj
(b) Annie Besant New India
(c) Bal Gangadhar Tilak Commonweal
(d) Mahatma Gandhi India Wins Freedom
Ans: (b)


Q2482. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Navjeevan – M.K. Gandhi
(b) Swarajya – T. Prakasam
(c) Prabhat – N. C. Kelkar
(d) Quami Voice – Abul Kalam Azad
Ans: (d)


Q2483. The names of freedom fighters and newspapers started by them are given below. Which of these pairs is wrong?
(a) Maulana Azad Al-Hilal
(b) Lokmanya Tilak Kesari
(c) Jawaharlal Nehru National Herald
(d) Mahatma Gandhi The Pioneer
Ans: (d)


Q2484. Which of the following is correctly matched?
(a) Lajpat Rai – Poverty and UnBritish Rule in India
(b) Dadabhai Naoroji – Unhappy India
(c) Rafiq Zakaria – The Man Who Divided India
(d) Subhash Chandra Bose – Guilty Men of India’s Partition
Ans: (c)


Q2485. Which one of the following is correctly matched?
Author Books

(a) Valentin Chirol Indian Struggle
(b) Rafiq Zakaria The Man Who Divided India
(c) Subhash Chandra Bose Indian Unrest
(d) VD Savarkar Unhappy India
Ans: (b)


Q2486. Which of the following is not correctly matched?
(a) Raja Raja Varma – Ravana Vijayam
(b) Chinnoa Suri – Bal Vyakaram
(c) Gopalkrishna Patnaik – Katha Manjari
(d) Chandrasekhar – Hamir Hatha
Ans: (c)


Q2487. Which one of the following is correctly matched?
(a) The Indian Opinion : Annie Besant
(b) The Indian Unrest : Subhas Chandra Bose
(c) Commonweal : Mahatma Gandhi
(d) Allan Octavin Hume : William Wedderburn
Ans: (d)


Q2488. Which of the following is correctly matched?
(a) Durgadas: India from Curzon to Nehru and After
(b) Larry Collins and Dominique Lapierre: India Divided
(c) Rajendra Prasad: Discovery of India
(d) Maulana Abul Kalam Azad: Freedom at Midnight
Ans: (a)


Q2489. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) V.D. Savarkar – The Indian War of Independence
(b) R.C. Majumdar – The Sepoy Mutiny and Revolt of 1857
(c) Radhakamal Mukherjee – Awadh in Revolt
(1857–1858)
(d) S.B. Choudhary – The Indian Mutinies
(1857-1859)
Ans: (c)


Q2490. Consider the following statements in the Indian freedom struggle:
1. Veereshalingam Pantulu founded Krishna Patrika.
2. Muttanuri Krishna Rao edited Krishna Patrika. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (a) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q2491. Consider the following pairs
Newspaper Related Person
1. Indian Mirror: Dadabhai Naoroji
2. Swadeshmitram: G. Subramaniam Iyer
3. Reformer: G. Of. Gokhale Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q2492. Which of the following were the two newspapers brought out by Annie Besant?
1. Commonwealth 2. New India
3. New Hindu 4. The Aryans Select the correct answer from the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 4 (d) 3 and 4
Ans: ( a)


Q2493. Below is a list of magazines. Who among them was related to Annie Besant?
Give your answer using the code given below the list.
1. New India 2. Young India
3. Indian People 4. Commonweal Code:

(a) 1 and 2 (b) 2 and
(c) 1 and 4 (d) 3 and 4
Ans: (c)


Q2494. Which of the following book is the official history of the Revolt of 1857?
(a) Eighty Fifty Seven
(b) Theories of Indian Mutiny
(c) The Sepoy Mutiny and the Revolt of 1857
(d)
None of the above Ans: (a)


Q2495. Which of the following book is the official history on the first freedom struggle of 1857 AD?
(a) Indian War of Independence 1857
(b) Eighteen Hundred and Seventy Seven
(c) Military Revolt and Revolt of 1857
(d) Principles of Indian Military Revolt
Ans: (b)


Q2496. The official historian of the Indian independence movement was
(a) R.C. Majumdar (b) Tarachand
(c) V.D. Savarkar (d) SN Sen
Ans: (d)


Q2497. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the Indian freedom struggle?
1. Sandhya 2. Yugantar 3. Time Select the correct answer using the codes given below:
Codes:

(a) 1, 2 (b) 1, 3 (c) 2, 3 (d) 1, 2, 3
Ans : (d)


Q2498. The story of the novel Anandamath is based on
(a) Chuar Rebellion (b) Sanyasi Rebellion
(c) Paligar Rebellion (d) Talukdars Rebellion
Ans: (b)


Q2499. The plot of Bankim Chandra Chatterjee’s famous novel ‘Anand Math’ is based on
(a) Chuar Rebellion
(b) Rangpur and Dinajpur Rebellion
(c) Vishnupur and Virbhumi Rebellion
(d) Sanyasi Rebellion
Ans: (d)


Q2500. The song ‘Vande Mataram’ was written by
(a) Jai Prakash Narayan (b) Rajendra Prasad
(c) Birsa Munda (d) None of these
Ans: (d)


Q2501. Which of the following books is associated with the development of the national movement in India?
(a) Gitanjali (b) Anandamath
(c) Satyarth Prakash (d) Gita Rahasya
Ans: (b)


Q2502. Who wrote Anand Math?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Sarat Chandra Chattopadhyay
(c) Rabindranath Tagore
(d) Bankim Chandra Chatterjee
Ans: (d)


Q2503. Which of the following book is known as ‘Bible of Bengali Patriotism’?
(a) Gitanjali (b) Anand Math
(c) Devdas (d) Gora
Ans: (b)


Q2504. ‘Vande Mataram’ is related to which book?
(a) Anand Math (b) Geetanjali
(c) Durgesh Nandini (d) Kupal Kundalam
Ans: (a)


Q2505. Which one of the following books was the ideal of the Sanyasi rebellion?
(a) Bharater II freedom struggle
(b) Liberation India
(c) Nile rebellion
(d) Anandamath
Ans: (d)


Q2506. The author of Anandamath was
(a) Bankim Chandra Chatterjee (b) Sarat Chandra Chatterjee
(c) Rabindranath Tagore (d) S. C. Bose
Ans: (a)


Q2507. Who among the following was the editor of the revolutionary paper ‘Vande Mataram’?
(a) Shyamji Krishna Varma (b) Bhikaji Cama
(c) VD Savarkar (d) G. D. Savarkar
Ans: (b)


Q2508. The author of ‘Indian War of Independence 1857’ is
(a) L.N. Sen
(b) R.C. Majumdar
(c) V.D. Savarkar
(d) L.B. Choudhary
Ans: (c)


Q2509. Who wrote the book “Indian Freedom Struggle 1857”?
(a) V.D. Savarkar (b) R.C. Majumdar
(c) S.N. Sen (d) S.B. Choudhary
Ans: (a)


Q2510. Which one of the following is a journal published by Abul Kalam Azad?
(a) Al-Hilal (b) Comrade
(c) The Indian sociologist (d) Zamindar
Ans: (a)


Q2511. Who published Al Hilal
(a) Abul Kalam Azad (b) Syed Ahmed Khan
(c) Zakir Hussain (d) Mohammad Ali Jinnah
Ans: (a)


Q2512. By whom was the newspaper Alhilal brought out in 1912?
(a) Dr. M.A. Ansari
(b) Hakim Ajmal Khan
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Maulana Muhammad Ali
Ans: (c)


Q2513. The book ‘India Wins Freedom’ is an autobiography of
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Humayun Kabir
Ans: (c)


Q2514. Which of the following magazines was brought out by Maulana Abul Kalam Azad?
(a) Al-Hilal (b) Zamindar
(c) Indian Socialist (d) Com
Ans: (a)


Q2515. The author of the book ‘India Wins Freedom’ is
(a) A.K. Azad (b) M.K. Gandhi
(c) M.A. Ansari (d) Sarojini Naidu
Ans: (a)


Q2516. Who started the Marathi fortnightly ‘Bahishkrit Bharat’?
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) B. R. Ambedkar
(c) V. D. Savarkar (d) Gopalkrishna Gokhale
Ans: (b)


Q2517. For the protection of Dalit rights, Dr. BR.
Ambedkar brought out three magazines, which of the following is not one of them?

(a) Silent hero (b) Bahishkrit Bharat
(c) Outcaste society (d) Equality Janata
Ans: (c)


Q2518. Who started the magazine ‘Bahishkrit Bharat’?
(a) Mohandas Karamchand Gandhi (b) Jyotiba Phule
(c) Bhimrao Ambedkar (d) Bhandaji
Ans: (c)


Q2519. Who is the author of ‘Annihilation of Caste’?
(a) Jyotirao Phule (b) Dr. B.R. Ambedkar
(c) Kanshi Ram (d) Ram Mohan Roy
Ans: (b)


Q2520. Who among the following is a biographer of Jawaharlal Nehru?
(a) Frank Moraes (b) Dom Moraes
(c) Louis Fischer (d) Webb Miller
Ans: (a)


Q2521. Who among the following started the letter ‘Quami Awaaz’?
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Shaukat Ali
(d) Khalikkuzzaman
Ans: (b)


Q2522. The English letter ‘Independent’ was associated with
(a) Mahatma Gandhi
(b) C.R. Das
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru
Ans: (d)


Q2523. In which one of the following prisons Pandit Jawaharlal Nehru wrote his famous book “Discovery of India”?
(a) Alipore Central Jail
(b) Yerwada Jail
(c) Naini Central Jail
(d) Ahmedabad Fort Jail
Ans: (d)


Q2524. Who wrote ‘Discovery of India’?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Lala Lajpat Rai
(c) Dadabhai Naoroji (d) Motilal Nehru
Ans: (a)


Q2525. “Hind Swaraj” was written by Mahatma Gandhi in
(a) Hindi (b) Gujarati
(c) English (d) Urdu
Ans: (b)


Q2526. In which of the following books did Mahatma Gandhi call the British Parliament barren and prostitute?
(a) Sarvodaya or Universal Dawn
(b) An Autobiography or the Story of my Experiment with Truth
(c) Hind Swaraj
(d) The Story of a Satyagrahi
Ans: (c)


Q2527. Who among the following journalists is the biographer of Mahatma Gandhi?
(a) Louis Fischer (b) Richard Gregg
(c) Webb Miller (d) None of the above
Ans: (a)


Q2528. The biographer of Mahatma Gandhi was Louis Fischer-
(a) an American journalist
(b) a British journalist
(c) a French journalist
(d) a German journalist
Ans: (a)


Q2529. Who founded the All India Harijan Sangh in 1932 AD?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Mahatma Gandhi
(c) C.R. Das
(d) Jagjivan Ram
Ans: (b)


Q2530. ‘Harijan Sevak Sangh’ was organized by
(a) Raja Rammohan
(b) Dr. B.R. Ambedkar
(c) Mahatma Gandhi
(d) Annie Besant
Ans: (c)


Q2531. The originator of ‘Harijan’ was
(a) Tilak (b) Gokhale
(c) Gandhiji (d) Naoroji
Ans: (c)


Q2532. MK. The first book written by Gandhi was
(a) My Experiment with Truth
(b) Hind Swaraj
(c) India of My Dreams
(d) Key to the Health
Ans: (b)


Q2533. The author of ‘Hind Swaraj’ was
(a) B.G. Tilak (b) Mahatma Gandhi
(c) Bankim Chandra Chatterjee (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (b)


Q2534. Who among the following systematically criticized the moderate politics of the Indian National Congress in a series of articles titled New Lamps for Old?
(a) Arvind Ghosh (b) R.C. Dutt
(c) Syed Ahmed Khan (d) Veerraghavachari
Ans: (a)


Q2535. Who among the following associated himself with the English weekly ‘Vande Mataram’?
(a) Arvind Ghosh (b) Bipin Chandra Pal
(c) Subhas Chandra Bose (d) Lokmanya Tilak
Ans: (a)


Q2536. Who wrote the book ‘Life Divine’?
(a) Mulk Raj Anand (b) Abul Kalam Azad
(c) Aurobindo Ghosh (d) Jawaharlal Nehru
Ans: (c)


Q2537. Arvind Ghosh
wrote- (a) Extremist Movement
(b) Moderate Movement
(c) Kesari
(d) The Divine Life
Ans: (d)


Q2538. The editor of Hindu Patriot who strongly supported the Neel movement was
(a) Hem Chandrakar
(b) Harishchandra Mukherjee
(c) Deenbandhu Mitra
(d) Digambar Vishwas
Ans: (b)


Q2539. Who was the author of the play ‘Nil Darpan’?
(a) Taranath Bandyopadhyay (b) Taranath Ghosh
(c) Deenbandhu Mitra (d) Bankim Chandra Chatterjee
Ans: (c)


Q2540. Who was the author of the book “Neel Darpan” written on the plight of indigo farmers?
(a) Bankim Chandra Chatterjee (b) Deenbandhu Mitra
(c) Sarat Chandra Chatterjee (d) Rabindranath Thakur Answer – (b) BPSC (Pre) 1997-98
Ans:


Q2541. In Deenbandhu Mitra’s play ‘Nil Darpan’, on which of the following the atrocities of the British have been described?
(a) Weavers (b) Artisans
(c) Indigo cultivators (d) Tribes
Ans: (c)


Q2542. Who was the author of Raja Rammohun Roy?
(a) Dabistan-e Mazahib
(b) Tuhfat-ul-Muwahideen
(c) Majmul Bahren
(d) Akhbarul Akhyar
Ans: (b)


Q2543. Tuhfat-ul-Muwahideen is
(a)
an article against idol worship (b) an article condemning the practice of Sati
(c) an article in support of religious education
(d) an article on widow remarriage
Ans: (a)


Q2544. The Persian weekly ‘Miratul Akhbar’ was published by-
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d) Maulana Shibli Nomani
Ans: (b)


Q2545. Who was the author of ‘Ghulamgiri’?
(a) B. R. Ambedkar (b) Jyotiba Phule
(c) Mahatma Gandhi (d) Periyar
Ans: (b)


Q2546. Who wrote the book titled ‘Ghulamgiri’?
(a) B.R. Ambedkar (b) Narayan Guru
(c) Jyotiba Phule (d) M.P. Pillai
Ans: (c)


Q2547. The book “Nineteen Eighty Four” is written by
(a) R.K. Narayan (b) Khushwant Singh
(c) George Orwell (d) None
Ans: (c)


Q2548. Who wrote the book ‘Bhranti Vilas’?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Akshay Kumar Dutt
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Devendranath Tagore
Ans: (c)


Q2549. Dayanprakash-Patra is related to
(a) Paramhansa congregation
(b) Gopal Hari Deshmukh
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) B.R.
Ans from Ambedkar : (a)


Q2550. Who among the following started a newspaper named Som Prakash?
(a) Dayanand Saraswati (b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Rammohan Roy (d) Surendra Nath Banerjee
Ans: (b)


Q2551. “Lectures from Colombo to Almora” is based on the experiences of which one of the following?
(a) Veer Savarkar (b) Annie Besant
(c) Ramakrishna Paramhansa (d) Swami Vivekananda
Ans: (d)


Q2552. Which of the following is an important historical novel written in the late nineteenth century?
(a) Raft Goftar (b) Durgesh Nandini
(c) Maharath (d) Essaymala
Ans: (b)


Q2553. Which one of the following was the first English language weekly paper to be published from Bombay?
(a) Bombay Courier (b) Bombay Gazette
(c) Bombay Herald (d) Bombay Times
Ans: (c)


Q2554. With reference to the development of modern literature in Indian languages, which one of the following statements is not correct?
(a) Deenbandhu Mitra’s play Neeldarpan examined in depth the exploitation and atrocities committed by the owners of Neel’s fields.
(b) Bankim Chandra’s semi-historical novel Durgeshnandini was a landmark in the field of Bengali language, because it not only gave the Bengali language a respectable place in the English educated class but also gave it a new prose style.
(c) Bipin Chandra Pal started the weekly New Bengal, through which he spread the ideas of patriotism, nationalism and nation building.
(d) Vishnu Shastri Chiplunkar was known as “Shivaji of modern Marathi language”.
Ans: (c)


Q2555. Who among the following founded the “Indian Society of Oriental Art”?
(a) Nihar Ranjan Ray (b) Nirendra Mohan Mukherjee
(c) Abanindranath Tagore (d) Barindra Kumar Ghosh
Ans: (c)


Q2556. The author of ‘Satyarth Prakash’ was
(a) Raja Rammohan Roy (b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Mahatma Gandhi (d) Swami Vivekananda
Ans: (b)


Q2557. ‘Satyarth Prakash’ is the holy book of
(a) Arya Samaj
(b) Brahmo Samaj
(c) Theosophical Society
(d) Prarthana Samaj
Ans: (a)


Q2558. Which of these eminent social reformers wrote the books Gyan Yoga, Karma Yoga and Raja Yoga?
(a) Swami Vivekananda (b) Ranade
(c) Raja Rammohan Roy (d) Ramakrishna Paramhansa
Ans: (a)


Q2559. The author of ‘Srimad Bhagavad Gita Rahasya’ was
(a) Arvind Ghosh
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Gopalkrishna Gokhale
(d) Mohandas Karamchand Gandhi
Ans: (b)


Q2560. Who wrote the book ‘Gita Rahasya’?
(a) Mahatma Gandhi (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Vinoba Bhave (d) Gopalkrishna Gokhale
Ans: (b)


Q2561. A newspaper was brought out by Bal Gangadhar Tilak to promote nationalism
(a) Yugantar (b) Patriotism
(c) Kesari (d) Kranti
Ans: (c)


Q2562. The author of the novel ‘Durgesh Nandini’ is
(a) Rabindranath Tagore (b) Taraknath Gangopadhyay
(c) Swarn Kumari (d) Bankim Chandra Chatterjee
Ans: (d)


Q2563. The ‘Bengal Gazette’ paper was
(a) weekly (b) fortnightly
(c) monthly (d) daily
Ans: (a)


Q2564. Which of the following was the first newspaper published in India?
(a) The Bengal Gazette (b) The Calcutta Gazette
(c) Madras Carrier (d) Bombay Herald
Ans: (a)


Q2565. The name of the first newspaper published from India was
(a) Bengal Budget
(b) Calcutta Gazette
(c) The. Oriental Manganese of Calcutta
(d) The Calcutta Chronicle
Ans: (a)


Q2566. Who among the following was the first Indian who wrote English poetry?
(a) Kashi Prasad Ghosh (b) Ramchandra Vidyavagish
(c) Krishna Mohan Banerjee (d) Hariharananda
Ans: (a)


Q2567. Who among the following was the author of the book titled ‘Indian Muslim’?
(a) Sir Syed Ahmed Khan (b) Sir William Hunter
(c) Theodor Beck (d) Theodor Morrison
Ans: (b)


Q2568. The author of “Indian Muslim” is
(a) W. W. Hunter (b) Sir Aga Khan
(c) Atulanand Chakraborty (d) Rizaul Karim
Ans: (a)


Q2569. Who was the editor of ‘Samvad Prabhakar’?
(a) Ishwar Chandra Gupta (b) Maheshchandra Mitra
(c) Dwarkanath Ray (d) Ishwar Chandra Vidyasagar
Ans: (a)


Q2570. Who was the founder of Tamil magazine Kudi Arasu?
(a) C.N. Annadurai (b) P. Thyagaraj Chetty
(c) T.M. Nair (d) E.V. Ramaswamy Nayakkar
Ans: (d)


Q2571. Which one of the following popular magazines of the revolutionary period criticized the Congress for many reasons
(a) Bangwasi (b) Kaal
(c) Kesari (d) All of the above
Ans: (b)


Q2572. The first newspaper published by Indians in English language was
(a) Hindu Patriot (b) The Hindu
(c) Young India (d) Native Opinion
Ans: (a)


Q2573. Journey through the Kingdom of Awadh in the year 1849
Ans: (Pre)


Q2574. ‘ By whom was the report written?
(a) W. H. Sleeman
(b) Outram
(c) Bishop Haber
(d) None of the above
Ans: (a)


Q2575. Who among the following organized the weekly Deenbandhu and also started the Bombay Mill and Millhands Association?
(a) Dadabhai Nauriji
(b) G. s. Agarkar
(c) Narayan Meghji Lokhande
(d) Lalji Naranji
Ans: (c)


Q2576. Who among the following first started a socialist weekly called “The Socialist” in India?
(a) Ghulam Hussain (b) Muzaffar Ahmed
(c) S.A. Dange (d) S.V. Losses
Ans: (c)


Q2577. The first socialist weekly “The Socialist” was started in Bengal by
(a) S.A. Dange
(b) Muzaffar Ahmed
(c) Nazrul Islam
(d) Ghulam Hussain
Ans: (a)


Q2578. Who is the author of the book “Why Socialism”?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Jai Prakash Narayan
(c) M.N. Rai (d) P.C. Joshi
Ans: (b)


Q2579. Which one of the following newspapers was started by Pandit Madan Mohan Malviya in 1909?
(a) Free India (b) Nav-Bharat
(c) Independent (d) Leader
Ans: (d)


Q2580. Who among the following started the newspaper ‘Voice of India’?
(a) Bhikaji Cama (b) Dadabhai Naoroji
(c) Lala Hardayal (d) V.D. Savarkar
Ans: (b)


Q2581. The author of the book ‘The Man Who Divided India’ was
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Rafiq Zakaria
(d) Larry Collins and Dominic Lapierre
Ans: (c)


Q2582. Who wrote the famous book “The Indian Struggle”?
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Lajpat Rai
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)


Q2583. The book ‘Indian Struggle’ was written on the Indian National Movement
by- (a) Subhash Chandra Bose (b) Pattabhi Sitaramayya
(c) Jawaharlal Nehru (d) None of the above
Ans: (a)


Q2584. The editor of ‘Swadesh Vahini’ was
(a) C. V. Raman Pillai
(b) C. N. Mudaliar
(c) K. Ramakrishna Pillai
(d) C. R. Reddy
Ans: (c)


Q2585. In which of the following languages ​​’The Indian Opinion’ was not printed?
(a) English (b) Gujarati (c) Tamil (d) Urdu
Ans: (d)


Q2586. Who among the following wrote about the original land of the Aryans?
(a) Shankaracharya (b) Annie Besant
(c) Vivekananda (d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)


Q2587. Who wrote the memoir titled ‘Bapu: My Mother’?
(a) B. R. Nanda
(b) Rajkumari Amrit Kaur
(c) Mahadev Desai
(d) Manubhan
Ans: (d)


Q2588. ‘Why am I an atheist?’ The booklet of the title was written by
(a) B. Of. Dutt (b) Bhagat Singh
(c) Rajguru (d) Yashpal
Ans: (b)


Q2589. The author of the book ‘India’s Struggle for Independence’ is
(a) Tarachand (b) S. N. Sen
(c) R. C. Majumdar (d) Bipin Chandra
Ans: (d)


Q2590. The author of the book “Mountbatten and the Partition of India” was –
(a) Larry Collins and Dominic Lapierre
(b) M.N. Das
(c) Louis Fischer
(d) None of the above
Ans: (a)


Q2591. Who was the author of the book ‘Bandi Jeevan’?
(a) Deenbandhu Mitra
(b) Hem Chandrakar
(c) Ramprasad Bismil
(d) Shachindra Sanyal
Ans: (d)


Q2592. The book ‘Mother India’ was written by:
(a) Catherine Mayo
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Bipin Chandra Pal
Ans: (a)


Q2593. Who composed the famous song ‘Saare Jahan Se Achcha Hindostan Hamara’?
(a) Sahir Ludhianvi
(b) Sir Syed Ahmed Khan
(c) Sir Muhammad Iqbal
(d) Bahadur Shah Zafar
Ans: (c)


Q2594. The book ‘Springing Tiger’ is
biography of (a) Bhagat Singh
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Chandrashekhar Azad
(d) Ramprasad Bismil
Ans: (b)


Q2595. What is the letter ‘Common Veal’ associated with?
(a) B.G. Tilak (b) Annie Besant
(c) G.K. Gokhale (d)
None of the above Ans: (b)


Q2596. Who among the following was the author of the official history of Congress?
(a) C. Rajagopalachari (b) J. B. Kripalani
(c) Pattabhi Sitaramayya (d) Sardar Patel
Ans: (c)


Q2597. Who wrote ‘Unhappy India’?
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Lala Lajpat Rai
(c) Surendra Nath Banerjee (d) Dadabhai Naoroji
Ans: (b)


Q2598. The author of ‘Bharat-Bharati’ is
(a) Rabindranath Tagore (b) Mulkraj Anand
(c) Maithili Sharan Gupta (d) Bankim Chandra
Ans: (c)


Q2599. Who is the author of the book “Landmarks in Indian Constitutional and National Development”?
(a) Bipin Chandra (b) Gurmukh Nihal Singh
(c) B.R. Nanda (d) Ram Gopal
Ans: (b)


Q2600. Indian National Movement: The Long Term Dynamics is the author of
(a) Satish Chandra (b) Bipinchandra
(c) Tarachand (d) Sumit Sarkar
Ans: (b)


Q2601. Which Urdu newspaper was started by Lajpat Rai from Lahore in the year 1920?
(a) Bande Mataram (b) Peepal
(c) Tribune (d) Veer Arjun
Ans: (a)


Q2602. Who among the following was awarded the honor of ‘Rashtrakavi’ for his contribution to the freedom struggle through his literary works?
(a) Jaishankar Prasad
(b) Maithili Sharan Gupta
(c) Ramdhari Singh Dinkar
(d) Sumitranandan Pant
Ans: (b)


Q2603. Young India as a weekly was started by
(a) Home Rule Party
(b) Militant Party
(c) Ghadar Party
(d) Swaraj Party
Ans: (d)


Q2604. Which of the following books was written by Tilak?
(a) India in Transition
(b) Gita Rahasya
(c) Gokhale – My Political Guru
(d) Discovery of India
Ans: (b)


Q2605. Who founded ‘Amrit Bazar Patrika’?
(a) Girish Chandra Ghosh
(b) Harishchandra Mukherjee
(c) S. N. Banerjee
(d) Shishir Kumar Ghosh
Ans: (d)


Q2606. Which one of the following newspapers mainly propagated the policies of liberals?
(a) New India (b) Leader
(c) Young India (d) Free Press General
Ans: (b)


Q2607. Who wrote ‘Jhanda Geet’?
(a) Rabindranath Tagore (b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Maithilisharan Gupta (d) Shyamlal Councilor
Ans: (d)


Q2608. Who started the ‘Free Hindustan’ newspaper in America?
(a) Ramnath Puri (b) G. D. Kumar
(c) Lal Hardayal (d) Taraknath Das
Ans: (d)


Q2609. Who was the author of ‘Indian Unrest’?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Annie Besant
(c) Lal Lajpat Rai
(d) Valentine Shirol
Ans: (d)


Q2610. Which one of the following newspapers of pre-independence Rajasthan was not a promoter of Arya Samaj ideology?
(a) Country friendly (b) Public interest (
c) Benevolent (d) Rajputana Gazette
Ans: (d)


Q2611. In the 1920s, who published the newspaper ‘Rajasthan’ from Beawar for the purpose of political awakening?
(a) Rishi Dutt Mehta
(b) Haribhau Upadhyay
(c) Munshi Samarthdan
(d) Ram Narayan Choudhary
Ans: (a)


Q2612. Which of the following poets has been called the Tagore of Punjab?
(a) Puran Singh (b) Mohan Singh
(c) Kartar Singh Duggal (d) Amrita Pritam
Ans: (a)


Q2613. Which was the first national news agency of India?
(a) Indian Review
(b) Free Press of India
(c) Associated Press of India
(d) None of the above
Ans: (b)


Q2614. Which was the first Urdu newspaper?
(a) Fauji-e-Akhbar
(b) Delhi Urdu Newspaper
(c) Syed-ul-Akhbar
(d) Sadiq-ul-Akhbar
Ans: (a)


Q2615. How many wrote the book ‘Gandhi vs Lenin’?
(a) M.N. Rai (b) B. R. Ambedkar
(c) R. B. Loywala (d) S. a. Dange
Ans: (d)


Q2616. Which of the following revolutionaries wrote the article ‘An Introduction to the Dreamland’?
(a) Bhagwati Charan Vohra
(b) Ram Prasad Bismil
(c) Bhagat Singh
(d) Batukeshwar Dutt
Ans: (a)


Q2617. Which letter was published by the leaders of the early Indian National Congress in England?
(a) India (b) Indian
(c) Indian Opinion (d) The Leader
Ans: (a)


Q2618. Who wrote ‘Darshan of the Bomb’?
(a) Bhagwati Charan Vohra
(b) Bhagat Singh
(c) B. Of. Dutt
(d) Ram Prasad Bismil
Ans: (a)


Q2619. AO Who was Hume’s biographer?
(a) V Chirol
(b) W Weddervern
(c) George Yule
(d) None of the above
Ans: (b)


Q2620. Whose statement is this?
Tilak was the father of Indian unrest

(a) Valentin Chirol (b) Marley
(c) Minto (d) Chelmsford
Ans: (a)


Q2621. Who among the following is the biographer of Mahatma Gandhi?
(a) B. R. Nanda (b) S. Gopal
(c) Durgadas (d) Frank Moraes
Ans: (a)


Q2622. The editor of the newspaper ‘Indian Mirror’, which ran in the early stages of the struggle against British rule, was
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Surendranath Banerjee
(c) Dadabhai Naoroji
(d) N.N. Sen
Ans: (d)


Q2623. Where was the newspaper ‘Indian Mirror’ published in the 1880s?
(a) Bombay (b) Calcutta
(c) Madras (d) Pondicherry
Ans: (b)


Q2624. “If the Muslim is happy and content, then the British power in India will be the greatest defense.” who wrote this ?
(a) Herbert Risley
(b) Lord Lytton
(c) W. W. Hunter
(d) H.N. Brailsford
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (c)


Q2625. Which magazine was not associated with revolutionary activities?
(a) Sandhya (b) Yugantar (c) Gadar (d) Young India
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (d)


Q2626. Who was the first historian of the 19th century who wrote about the feudal system of Rajasthan?
(a) Colonel James Todd (b) Dr. L. P. Tasitori
(c) George Greerson (d) John Thomas
Ans: (a)


Q2627. “Religion does not teach to keep enmity with each other” – who wrote this line in his composition?
(a) Mirza Ghalib
(b) Mohammad Iqbal
(c) Raghupati Sahai ‘Firaq’
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (b)


Q2628. Which one of the following is correctly matched?
(a) Lajpat Rai: Poverty and UnBritish Rule in India
(b) Dadabhai Naoroji: Unhappy India
(c) Rafiq Zakaria: The Man Who Divided India
(d) Subhash Chandra Bose: Guilty Men of India’s Partition
Ans: (c)


Q2629. With whom was the Deccan Riots Commission related?
(a) Indebtedness of farmers
(b) Lack of law and order in Deccan
(c) Problems of Ryotwari system
(d) Communal riots in Deccan
Ans: (a)


Q2630. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) S. C. Bose – Indian Struggle
(b) Dadabhai Naoroji – Poverty and UnBritish Rule in India
(c) Rajendra Prasad – India Divided
(d) Frank Moraes – India from Curzon to Nehru and After
Ans: (d)


Q2631. Who among the following is the author of the book The Social Contract?
(a) Boltaire (b) Hobbes (c) Locke (d) Rousseau
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Various Governors, Governor Generals and Viceroys of India

Next Story

Modern History Objective Questions PDF -Historygk.in

Latest from Blog

error: Content is protected !!