100+ Vedic Age Gk || Vedic age related mcq short questions [FREE PDF]

3 mins read
Vedic Age Gk
Vedic Age Gk

100+ Vedic Age Gk || Vedic age related mcq short questions [FREE PDF]

1. The home of Gargi, Maitrey and Kapila was at
(A) Vidisha (B) Ujjain
(C) Pataliputra (D) Mithila
Answer: Option C

2. Which of the following Vedas provides information about the civilization of the Early
Vedic Age?
(A) Rig-veda
(B) Yajur-veda
(C) Atharva-veda
(D) Sama-veda
Answer: Option C

3. The most important text of vedic mathematics is:
(A) Satapatha Brahman
(B) Atharva Veda
(C) Sulva Sutras
(D) Chhandogya Upanishad
Ans. (C)

4. Which of the following Craftsmanship was not practised by the Aryans?
(A) Pottery
(B) Jewellery
(C) Carpentry
(D) Blacksmith
Ans. (D)

5. The words “Satyameva Jayate” in the State
Emblem of India were taken from-
(A) Upanishads (B) Sama Veda
(C) Rig Veda (D) Ramayana
Ans. (A)

6. Who is hailed as the “God of Medicine” by
the practitioners of Ayurveda?
(A) Susruta (B) Chyavana
(C) Dhanwantari (D) Charaka
Ans. (C)

4. He is also known as God of Medicine.
7. The word ‘Veda’ means-
(A) Knowledge (B) Wisdom
(C) Skill (D) Power
Ans. (A)

8. Which metal was first used by the Vedic
people?
(A) Silver (B) Gold
(C) Iron (D) Copper
Ans. (D)

9. The caste system of India was created for:
(A) Immobility of labour
(B) Recognization of the dignity of labour
(C) Economic uplift
(D) Occupational division of labour
Ans. (D)

division of labour but in post vedic on the behalf of the birth.
10. The origins of Indian music could be traced to
(A) Rigvedic Samhita (B) Yajurvedic Samhita
(C) Samavedic Samhita (D) Atharvavedic Samhita
Ans. (C)

11. The crop which was not known to Vedic people is
(A) Barley (B) Wheat
(C) Rice (D) Tobacco
Ans. (D)

Best Vedic age gk mcq pdf 

12. The staple food of the Vedic Aryans was
(A) Barley and rice (B) Milk and its products
(C) Rice and pulses (D) Vegetables and fruits
Ans. (B)

13. The tax which the kings used to collect from
the people in the Vedic period was called –
(A) Bali (B) Vidatha
(C) Varman (D) Kara
Ans. (A)

15. The Rig-Vedic Aryans were a pastoral people is born out by the fact that-
(A) There are many references to the cow in the Rig-Veda
(B) Most of the wars were fought for the sake of cows.
(C) Gifts made to priests were usually cows
(D) All of the above
Ans. (D)

16. The Aryans succeeded in their conflicts with
the pre-Aryans because
(A) They used elephants on a large scale
(B) They were taller and stronger
(C) They were from an advanced urban culture
(D) They used chariots driven by horses
Ans. (D)

17. Who among the following was the pioneer of Yoga?
(A) Patanjali (B) Banabhatta
(C) Atreya (D) Vrudukanta
Ans. (A)

18. Who among the following was not a physician?
(A) Sushruta (B) Charaka
(C) Charvaka (D) Dhanvantari
Ans. (C)

19. The first grammarian of the Sanskrit language was
(A) Kalhana (B) Maitreyi
(C) Kalidasa (D) Panini
Ans. (D)

20. Which one of the following Vedas contains sacrificial formulae?
(A) Sama Veda (B) Rig Veda
(C) Yajur Veda (D) Atharva Veda
Ans. (C)

21. Subject matter which Manu Smriti deals with is related to :
(A) Economics (B) Politics
(C) Law (D) Arts
Ans. (C)

22. Name the temple in Combodia where scenes from Ramayana and Mahabharatha are depicted-
(A) Borobudur (B) Kailashnath
(C) Angkor Wat (D) Brihadeshwara
Ans. (C)

23. The term ‘Upanishad’ Literally implies-
(A) Knowledge (B) Wisdom
(C) Sitting near (D) Recitation
Ans. (C)

24. The Sage who is said to have Aryanised South India, was-
(A) Yagnavalkya (B) Vashistha
(C) Agastya (D) Vishwamitra
Ans. (C)

25. The origin of Indian music can be traced to which of the following Vedic Samhitas?
(A) Rigveda (B) Samaveda
(C) Yajurveda (D) Atharvaveda
Ans. (B)

26. The Earliest Settlements of Aryan tribes were at
(A) Uttar Pradesh (B) Bengal
(C) Sapta Sindhu (D) Delhi
Ans. (C)

27. Who compiled the tales of “The Panchatantra”?
(A) Valmiki (B) Veda Vyasa
(C) Vishnu Sharma (D) Tulsidas
Ans. (C)

28. The first to invade India were the-
(A) Aryans (B) Greeks
(C) Persians (D) Arabs
Ans. (A)

29. Find the odd one:
(A) Samveda (B) Yajurveda
(C) Vishnu Purana (D) Rigveda
Ans. (C)

30. The Veda which deals with the rituals is known as-
(A) Rigveda (B) Yajurveda
(C) Samaveda (D) Atharvaveda
Ans.(B)

31. From where the famous ‘Gayatri Mantra’ has
been taken?
(A) Yajurveda (B) Atharva Veda
(C) Rig Veda (D) Sama Veda
Ans.(C)

32. Recognize the medicinal trio of ancient India
from the following options-
(A) Charaka, Sushruta, and Bharata
(B) Charak, Sushruta and Patanjali
(C) Charak, Sushruta, and Banabhatta
(D) Charak, Vatsyayana, and Banabhatta.
Ans. (B)

33. The Upanishads are the _______.
(A) Great Epics (B) Story Books
(C) Source of Hindu Philosophy
(D) Law Books
Ans: (C)

34. Who was the eldest brother among the Pandavas?
(A) Yudhishthira (B) Bhima
(C) Sahadeva (D) Nakula
Ans: (A)

Medieval History gk

Join Telegram 

(vedic age gk pdf, vedic age gk questions pdf , vedic age gk mcq objective, vedic age gk short questions pdf, vedic age gk history notes)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Story

prehistoric times

Latest from Blog

error: Content is protected !!