/

Vijayanagara, Bahmani and other provincial dynasties

17 mins read

Vijayanagara, Bahmani and other provincial dynasties

Q418. What was the name of the famous writer of ‘Kitab-ul-Hind’?
(a) Hasan Nizami (b) Minhaj-us-Siraj
(c) Al-Biruni (d) Shams-e-Siraj Afif
Ans: (c)


Q419. Consider the following statements-
The impressive feature of Jama Masjid of Kashmir completed by Zain-ul- Abidin includes/are
1. Burj
2. Similarity to Buddhist pagodas
3. Persian style Which of the above statements is/are correct are/is?

(a) 1 only (b) 1, 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (b)


Q420. Who among the following foreign travelers were the two Portuguese who visited during the reign of Krishna Deva Raya?
(1) Nicolo Conti-2 Abdur Razzaq
(3) Domingo Paes-4 Fernao Nuniz Find out the correct answer from the codes given below –

(a) 1 and 3 (b) 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) ) 2 and 3
Ans: (b)


Q421. With reference to the taxation system of Vijayanagara ruler Krishnadeva, consider the following statements:
1. The rate of land revenue was fixed on the basis of the quality of the land.
2. An industrial tax was paid by the private owners of factories. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q422. Consider the following statements:
1. Narasimha Saluva ended the Sangam-dynasty and started the Saluva dynasty by snatching the
throne from
them. was
4. Krishna Deva Raya’s successor was his cousin-brother brimstone opinion. Which of the above statements are correct?

(a) 1‚ 2 and 3 (b) 2‚ 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 1‚ 2‚ 3 and 4
Ans: (d)


Q423. Consider the following statements
.
2. Amir Khusro was the originator of the earliest form of music known as Qawwali in India. Which of these statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) none of them
Ans: (c)


Q424. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists:
List-I List-II
A. Adilshahi 1 Ahmednagar
B. Nizamshahi 2 Bijapur
C. Imadshahi 3 Golconda
D. Qutubshahi 4 Equivalent code:
ABCD

(a) 4 1 2 3 (b) 1 4 3 2 (c) 3 2 4 1 (d) 2 1 4 3
Ans: (d)


Q425. Match List-I and List-II and select the correct answer from the code given below the lists –
List I List II
A. Adil Shahi 1 Ahmednagar
B. Qutb Shahi 2 Bijapur
C. Nizam Shahi 3 Golconda
D. Sharqi Shahi 4 Jaunpur code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 4 3 1 (c) 3 4 1 2 (d) 2 3 1 4
Ans: (d)


Q426. During whose reign the Vijayanagara Empire was established?
(a) Firoz Tughlaq (b) Sikandar Lodi
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (d)


Q427. Sayana, a famous commentator of Vedic texts, was active in which one of the following periods-
(a) Chola kingdom (b) Gupta kingdom
(c) Satavahana kingdom (d) Vijayanagara kingdom
Ans: (d)


Q428. The eminent commentator of the Vedas, Sayana, flourished under whose reign?
(a) Bahmani king (b) Golconda king
(c) Gajapati king (d) Vijayanagara king
Ans: (d)


Q429. The famous Vedagya Sayan, who wrote commentaries on many Vedic texts, adorned which state?
(a) Devagiri (b) Dhara (c) Tripuri (d) Vijayanagar
Ans: (d)


Q430. Sayana, the commentator of the Vedas, had the patronage of which state?
(a) Chalukya (b) Chola (c) Rashtrakuta (d) Vijayanagara
Ans: (d)


Q431. When was the Vijayanagara Empire established?
(a) 1326 (b) 1336 (c) 1332 (d) 1346
Ans: (b)


Q432. During whose reign the Vijayanagara Empire came into existence?
(a) Ghiyasuddin Tughlaq (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Nasiruddin Mahmud Shah
Ans: (b)


Q433. Where were the ruins of Vijayanagara found?
(a) Ahmednagar (b) Bijapur (c) Golconda (d) Hampi
Ans: (d)


Q434. The remains of the capital of Vijayanagara Empire have been found at the following
places- (a) Halevid (b) Srirangapatna (c) Hampi (d) Bijapur
Ans: (c)


Q435. The ruins of which of the following places represent the ancient capital of Vijayanagara?
(a) Ahmednagar (b) Bijapur (c) Golconda (d) Hampi
Ans: (d)


Q436. Which one of the following represents the old capital of the Vijayanagara kings?
(a) Dharwad (b) Madura (c) Badami (d) Hampi
Ans: (d)


Q437. The dynasty founded by Harihara and Bukka was known as the Sangam dynasty because
(a) it was
inspired by the Sangam age (b) the capital of the new kingdom was at the confluence of Krishna and Tangubhadra
(c) the new state organized a confluence of scholars. lived
(d) Harihara and Bukka’s father’s name was Sangam
Ans: (d)


Q438. On which river was the city of Vijayanagara situated?
(a) Krishna (b) Kaveri (c) Tungabhadra (d) Pennar
Ans: (c)


Q439. To whom was Sayana, the famous commentator of Vedic texts associated?
(a) Vakataka (b) Chalukya
(c) Pallavas (d) Vijayanagara Nripati
Ans: (d)


Q440. Who was the founder of Vijayanagara Empire?
(a) Krishna Deva Raya (b) Harihara Bukka
(c) Devaraya II (d) Sadashiv
Ans: (b)


Q441. The founders of the Vijayanagara kingdom were
(a) Harihara and Bukka (b) Krishna Deva Raya (c) Pushyamitra (d) Bhadrabahu
Ans: (a)


Q442. Vijayanagara kingdom was founded
by- (a) Vijay Raya (b) Harihara-II
(c) Harihara and Bukka (d) Bukka-II
Ans: (c)


Q443. In which year the Bahmani kingdom was established?
(a) 1336 (b) 1338 (c) 1347 (d) 1361
Ans: (c)


Q444. Who established the independent Bahmani kingdom in South India?
(a) Abu Muzaffar Alauddin Bahman Shah (b) Mujahid Shah
(c) Muhammad Shah I (d) Adil Shah
Ans: (a)


Q445. Who among the following was the founder of the Bahmani kingdom in the south
(a) Malik Ambar (b) Hasan Gangu (c) Mohammad Diwan (d) Sikandar Shah
Ans: (b)


Q446. Bahmani kingdom was established in:
(a) 15th century AD (b) 14th century AD
(c) 13th century AD (d) 16th century AD
Ans: (b)


Q447. Who was the founder of Bahmani kingdom?
(a) Alauddin Hasan (b) Firoz Shah
(c) Mahmud Gaon (d) Asaf Khan
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q448. Bahmani kingdom was founded by-
(a) Alauddin Hasan (b) Ali Adil Shah
(c) Hussain Nizam Shah (d) Mujahid Shah
Ans: (a)


Q449. Which of the following was the first capital of the Bahmani kingdom?
(a) Bidar (b) Gulvarga (c) Daulatabad
(d) Hussainabad (e) None of these
Ans: (b)


Q450. Who
disturbed the Vijayanagara Empire for the first time – (a) Ibn Battuta (b) Timur Lang
(c) Bahmani king (d)
None of the above Ans: (d)


Q451. Which one of the following states of Medieval India was established first?
(a) Bahmani (b) Golconda (c) Jaunpur (d) Khandesh
Ans: (a)


Q452. Whom did Mahmud Gawan serve?
(a) Lodis (b) Tughlaqs
(c ) Bahmanis (d) Nizams
Ans: (c)


Q453. Hampi was the first capital of the Vijayanagara Empire. Where was its second capital?
(a) Vijayanagara (b) Kanchi (c) Bellor (d) Penukonda
Ans: (a)


Q454. Which city was established by Vijayanagara ruler Krishna Deva Raya?
(a) Chandragiri (b) Udayagiri (c) Nagalpur (d) Warangal
Ans: (c)


Q455. Which city was founded by Krishna Deva Raya?
(a) Warangal (b) Nangalpur (c) Udayagiri (d) Chandragiri
Ans: (b)


Q456. Who among the following kings of the Vijayanagara Empire was known as ‘Andha Bhoja’?
(a) Devaraya I (b) Vijayaraya II
(c) Krishna Deva Raya (d) Virupaksha II
Ans: (c)


Q457. In which language did Krishna Deva Raya compose ‘Amukt Malyad’?
(a) Sanskrit (b) Tamil (c) Telugu (d) Kannada
Ans: (c)


Q458. In which language is Krishnadeva Raya’s ‘Amuktamalyad’ written?
(a) Sanskrit (b) Tamil (c) Telugu (d) Kannada
Ans: (c)


Q459. In which language is the book ‘Amuktamalyad’ written by Krishnadeva Rajya?
(a) Sanskrit (b) Tamil (c) Telugu (d) Kannada
Ans: (c)


Q460. Who was the builder of Vithalaswamy temple at Hampi?
(a) Harihara I (b) Devaraya I
(c) Vijayaraya II (d) Krishnadeva Raya
Ans: (d)


Q461. Which of the following kings conducted a detailed survey of the land during his reign?
(a) Krishnadevaraya (b) Sadashiv
Raya (c) Devaraya II (d) Harihara I
Ans: (a)


Q462. Who were the ‘Eight Giants’ in the court of Krishna Deva Raya?
(a) Eight ministers (b) Eight Telugu poets
(c) Eight great generals (d) Eight counselors
Ans: (b)


Q463. Whose court was adorned by ‘Ashtadiggaj’?
(a) Krishna Deva Raya (b) Devaraya II
(c) Tirumal Raya (d) Achyuta Raya
Ans: (a)


Q464. To which king did the ‘Ashta Giants’ belong?
(a) Shivaji (b) Krishna Deva Raya
(c) Rajendra I (d) Yashovarman
Ans: (b)


Q465. Which of the following rulers of Vijayanagara enriched Telugu and Sanskrit literature?
(a) Devaraya I (b) Devaraya II
(c) Krishna Deva Raya (d) Ramaraya
Ans: (c)


Q466. Whose court was adorned by ‘Ashtadiggaj’?
(a) Harshavardhana (b) Vikramaditya Chalukya
(c) Shivaji (d) Krishnadevaraya
Ans: (d)


Q467. Which of the following statements about Krishnadevaraya I is false?
(a) Iranian Ambassador Abdur Razzaq came to his court
(b) He built Hazara Temple
(c) He
occupied Gulbarga and Udayagiri in Orissa (d) His Prime Minister was called ‘Mahapradhan’
Ans: (a)


Q468. Which of the following statement is not correct?
(a) Krishnadevaraya was of Tulav dynasty
(b) Krishnadevaraya assumed the title of ‘Andhra-Bhoja’
(c) Abdur Razzak came to the court of
Krishnadevaraya (d) Krishnadevaraya was also called ‘Yavanaraja-Sthapanacharya’
Ans: ( c)


Q469. The famous ‘Hazara Temple’ of Vijayanagara was built during whose reign?
(a) Krishnadevaraya (b) Devaraya-I (c) Devaraya-II (d) Harihara-I
Ans: (a)


Q470. Who said ‘A crowned king should always rule with religion in mind’?
(a) Ramaraya (b) Krishna Deva Raya
(c) Harihara (d) Devaraya II
Ans: (b)


Q471. Who assumed the title of ‘Andhra Bhoj’?
(a) Rashtrakuta Govinda (b) Yadav king Ramachandra
(c) Hoysala king Ballal (d) Vijayanagara king Krishnadev Raya
Ans: (d)


Q472. Who among the following rulers is called ‘Bhoj of Andhra’?
(a) Devaraya II (b) Krishna Deva Raya (c) Harihara (d) Vidyaranya
Ans: (b)


Q473. Which of the following is also known as ‘Andhra Bhoj’?
(a) Krishnadeva Raya (b) Rajendra Chola (c) Harihara (d) Bukka
Ans: (a)


Q474. In which of the following languages ​​did Vijayanagara ruler Krishna Deva Raya composed his famous book ‘Amuktamalyad’?
(a) Sanskrit (b) Telugu (c) Tamil (d) Kannada
Ans: (b)


Q475. Which literature had a golden age under the famous Vijayanagara ruler Krishna Deva Raya?
(a) Konkani (b) Malayalam (c) Tamil (d) Telugu
Ans: (d)


Q476. Which of the following rulers of Vijayanagara appointed Turkish bowmen?
(a) Bukka I (b) Harihara I (c) Harihara II (d) Devaraya I
Ans: (d)


Q477. Who among the following Vijayanagara rulers started recruiting Muslims in the army?
(a) Bukka II (b) Devaraya I
(c) Vijay II (d) Devraj II
Ans: (b)


Q478. Who among the following Vijayanagara kings was the first to recognize the importance of ashwasena and bought a large number of horses from Persia and Arabia?
(a) Harihara I (b) Bukka I (c) Harihara II (d) Devaraya I
Ans: (d)


Q479. Who among the following Vijaynagar kings started recruiting Muslim fighters into the army?
(a) Harihara I (b) Bukka (c) Harihara II (d) Devaraya II
Ans: (d)


Q480. The Vijayanagara king who appointed skilled archers of the Turkish class and increased the fighting ability of his archers –
(a) Bukka I (b) Devaraya II (c) Krishnadevaraya (d) Ramaraya
Ans: (b)


Q481. Historian Sewell has written a book called ‘A Forgotten Empire’. What was the name of that empire?
(a) Mughal Empire (b) Vijayanagara Empire
(c) Maratha Empire (d) Maurya Empire
Ans: (b)


Q482. Which of the following traveler, who visited Vijayanagara in 1567 AD just after the defeat, describes Vijayanagara as being in a circle of 24 miles?
(a) Nuniz (b) Peter Nudow
(c) Cesar Frederick (d) Abdur Razzaq
Ans: (c)


Q483. Who among the following visited and described the place soon after the fall of Vijayanagara?
(a) Abdur
Razzaq (b) Caesar Frederick (c) Nuniz (d) Pius
Ans: (b)


Q484. Who was the foreign traveler who visited and described Vijayanagara after the defeat in the Battle of Talikota?
(a) Abdur Razzaq (b) Cesar Frederic
(c) Niccol Conti (d) Nuniz
Ans: (b)


Q485. Which famous war took place in 1565 AD?
(a) First Battle of Panipat (b) Battle of Khanwa
(c) Second Battle of Panipat (d) Battle of Talikota
Ans: (d)


Q486. The Battle of Talikota was fought in
(a) 1526 (b) 1565
(c) 1576 (d) 1586
Ans: (b)


Q487. The Battle of Talikota was fought
between – (a) Akbar and the Sultan of Malwa
(b) Vijayanagara and the Bahmani kingdom
(c) Vijayanagara and Bijapur, between the combined armies of Ahmednagar and Golconda
(d) Sher Shah and Humayun
Ans : (c)


Q488. What was the main reason for the enmity between Vijayanagara and Bahmani rulers-
(a) Influence on Orissa region (b) Right over Tanjore region
(c) Religious animosity (d) Right over Raichur doab
Ans: (d)


Q489. What was the main cause of conflict between Vijayanagara and Bahmani kingdom?
(a) Right on Raichur Doab
(b) Competition of Southern trade
(c) Ambitious
(d) Infiltration of North-India politics
Ans: (a)


Q490. Which ruler of Vijayanagara sent his ambassador to the emperor of China?
(a) Harihara I (b) Bukka I
(c) Krishnadevaraya (d) Saluva Narasimha
Ans: (b)


Q491. Who among the following Vijayanagara rulers sent ambassador to China?
(a) Harihara I (b) Bukka I
(c) Harihara II (d) Devaraya II
Ans: (b)


Q492. Which ruler of Vijayanagara sent his envoy to China?
(a) Harihara I (b) Krishnadeva Raya
(c) Bukka I (d) Saluva Narasimmah
Ans: (c)


Q493. Who among the following was a foreign traveler who did not visit Vijayanagara during the time of Krishnadeva Raya?
(a) Nicoli Conti (b) Fernao Nunez
(c) Domingo Paes (d) Duarte Barbosa
Ans: (*)


Q494. Which foreign traveler visited the Vijayanagara Empire in 1420?
(a) Alhannasias Nikitin (b) Angel
(c) Abdur Razzaq (d) Niccolo-de-Conti
Ans: (d)


Q495. Who was Nicolo Conti?
(a) a famous painter
(b) a traveler from Italy who visited the Vijayanagara Empire
(c) a Portuguese traveler
(d) an Iranian traveler
Ans: (b)


Q496. Who mentions the practice of Sati in the Vijayanagara Empire?
(a) Abdurrazzak (b) Edoardo Barbosa
(c) Marcopolo (d) Nichi Conti
Ans: (b)


Q497. Which of the following foreign traveler has mentioned the practice of ‘Sati’ in the Vijayanagara Empire?
(a) Arbdurzac (b) Edoardo Barbosa
(c) Marco Polo (d) Nicola Conti
Ans: (b)


Q498. Abdur Razzaq came to Vijayanagara –
(a) during the reign of Devaraya-I
(b) during the reign of Devaraya-II
(c) during the reign of Krishna Deva Raya
(d) during the reign of Veer Vijay
Ans: (b)


Q499. In which year did Abdur Razzaq visit Vijayanagara?
(a) 1443 (b) (c) 1423 (d) 1427
Ans: (a)


Q500. Who among the following sent Abdurjaq as ambassador to the court of Deva Raya II?
(a) Sultan Alauddin of Iraq (b) Sultan Bahman of Mida
(c) Sultan Shahrukh of Khorasan (d) Sultan Bahzad of Turkey
Ans: (c)


Q501. The Persian travel ‘Abdur Razzaq’ came to India during the reign of which king?
(a) Devaraya I (b) Krishna Devaraya I
(c) Devaraya II (d ) Krishna Raya II
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (c)


Q502. Which of the following goods was exported on a large scale from the Vijayanagara Empire?
(a) Tea (b) Coffee
(c) Black pepper (d) Perfume
Ans: (c)


Q503. The single most important item to be imported in the Vijayanagara Empire was-
(a) Precious stones (b) Horses
(c) Luxury goods (d) Raw silk
Ans: (b)


Q504. Zainul-Abdin, who had banned cow-slaughter, was the ruler of
(a) Bengal (b) Gujarat
(c) Kashmir (d) Malwa
Ans: (c)


Q505. Zain al-Abdin, who prohibited cow slaughter, was the ruler of
(a) Bengal (b) Gujarat
(c) Kashmir (d) Malwa
Ans: (c)


Q506. Who among the following rulers first abolished Jaziya (tax on non-Muslims)?
(a) Zainul Abidin (b) Shah Hussain Sharqi
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Akbar
Ans: (a)


Q507. The first ruler to abolish Jizya tax was –
(a) Zain-ul-Abidin (b) Muhammad Tughlaq (c) Akbar (d) Sikandar Lodi
Ans: (a)


Q508. The ruler of Kashmir who is known by the name ‘Akbar of Kashmir’ is –
(a) Shamsuddin Shah (b) Sikandar Butshekaran
(c) Haider Shah (d) Zainul Abidin
Ans: (d)


Q509. Which medieval Indian ruler of Akbar’s predecessor is referred to as ‘Akbar of Kashmir’?
(a) Ibrahim Shah Sharqi (b) Sultan Sikandar
(c) Zainul Abidin (d) Mahmud Gawan
Ans: (c)


Q510. Which of the following rulers first abolished the Jizya tax?
(a) Zain ul-Abidin (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Shah Hussain Sharqi (d) Akbar
Ans: (a)


Q511. To what extent did Jonraj carry forward the description of Kalhana in his Rajatarangini?
(a) Jai Singh (b) Sultan Sikandar
(c) Sultan Zainul Abidin (d) Muhammad Shah
Ans: (c)


Q512. In the Vijayanagara Empire, the word ‘Amaram’ meant –
(a) Grants given to Brahmins
(b) Grants to soldiers
(c) Grants to scholars and poets
(d) Grants to widows and poor
Ans: (b)


Q513. The Nayaks in the Vijayanagara Empire were-
(a) feudal chiefs (b) ancestral military subedars
(c) generals (d) high civil and military officers
Ans: (a)


Q514. In the Vijayanagara Empire, the word ‘Amaram’ meant-
(a) Grants given to Brahmins
(b) Grants to soldiers
(c) Grants to scholars and poets
(d) Grants to widows and poor
Ans: (b)


Q515. Who were the Nayaks in the Vijayanagara kingdom?
(a) Police officer (b) Military officer
(c) Revenue employee (d) Detective
Ans: (b)


Q516. What were the districts called in the Vijayanagara Empire?
(a) Nadu (b) Khurram (c) Kottam (d) District
Ans: (c)


Q517. Which was the largest administrative unit in the Tamil region of the Vijayanagara Empire?
(a) Paru (b) Kottam (c) Gram (d) Nadu
Ans: (b)


Q518. What was meant by ‘Varam’ in the agricultural system of the Vijayanagara Empire?
(a) A type of land (b) Agricultural slavery
(c) Share of land produce (d) Agricultural implements
Ans: (c)


Q519. Which was the largest administrative unit in Vijayanagara?
(a) Kottam (b) Rajyam (c) Kurram (d) Nadu
Ans: (b)


Q520. What was the largest administrative division of the Vijayanagara Empire?
(a) State (b) Mandalam (c) Kottam (d) Nadu
Ans: (b)


Q521. In the Vijayanagara Empire, the Iyengars were related to-
(a) Village administration (b) Justice administration
(c) Military administration (d) Revenue administration
Ans: (a)


Q522. What was the main feature of the financial system of the Vijayanagara Empire?
(a) Surplus rent (b) Land revenue
(c) Income from ports (d) Money system
Ans: (b)


Q523. What was the Athavan/Athavane of Vijayanagara –
(a) Land Revenue Department (b) Agriculture Department
(c) Military Department (d) Rural Department
Ans: (a)


Q524. What is the meaning of Athavana?
(a) Land Revenue Department (b) Land Revenue
(c) Import Tax (d) Commercial Tax
Ans: (a)


Q525. Ritual kinship was the hallmark of Vijayanagara rule. Vijayanagara rulers claimed to rule on behalf of which one of the following temples?
(a) Vitthal (b) Tirupati (c) Virupaksha (d) Mallikarjuna
Ans: (c)


Q526. Who among the following was a eunuch?
(a) Dilawar Khan (b) Malik Raja
(c) Malik Sarwar (d) Zafar Khan
Ans: (c)


Q527. Who was the last ruler of Jaunpur state?
(a) Muhammad Shah (b) Hussain Shah
(c) Mubarak Shah (d) Ibrahim Shah
Ans: (b)


Q528. Which one of the following places was considered the “Shiraz” of India during the pre-Mughal period?
(a) Ajmer (b) Agra (c) Jaunpur (d) Patna
Ans: (c)


Q529. Atala Masjid of Jaunpur was built by –
(a) Mubarak Shah (b) Ibrahim Shah
(c) Mahmud Shah (d) Khwaja Jahan
Ans: (b)


Q530. Who among the following Vijaynagar rulers was the first ruler who assumed the title of Maharajadhiraja?
(a) Harihara (b) Bukka I (c) Ballal Dev (d) Harihara II
Ans: (d)


Q531. Which ruler of medieval Rajasthan is also called as ‘Abhinav Bharatacharya’?
(a) Prithviraj Chauhan (b) Maharana Kumbha
(c) Sawai Jai Singh (d) Maharaj Mansingh
Ans: (b)


Q532. Which of the following rulers assumed the title of Gajbetkar?
(a) Krishna Deva Raya (b) Devaraya II
(c) Devaraya I (d) Ram Raya
Ans: (b)


Q533. Which of the following rulers of Vijayanagara assumed the title of Gajbentkar?
(a) Krishna Deva Raya (b) Devaraya II
(c) Devaraya I (d) Ramaraya
Ans: (b)


Q534. The founder of Tuluva dynasty was
(a) Naras Nasyaka (b) Immadi Narasimha
(c) Veera Narasimha (d) None of these
Ans: (c)


Q535. Who founded the independent Muslim state of Malwa?
(a) Hoshang Shah (b) Mahmud Shah
(c) Nasiruddin (d) Dilavar Khan
Ans: (d)


Q536. Who was the one to establish the independent power of Gujarat?
(a) Zafar Khan (b) Tatar Khan
(c) Shama Khan (d) Ahmed Shah
Ans: (a)


Q537. Select the correct chronology of the dynasties that ruled Vijayanagara.
(a) Sangam Tuluva Saluva Aurobindu (b) Tuluva Sangam Saluva Aravindu
(c) Aurobindo‚ Sangam Tuluva Saluva (d) Sangam Saluva Tuluva Aurobindu
Ans: (d)


Q538. With whom is the ruling dynasty of Sangam Saluva Tuluva associated?
(a) Warangal (b) Kashmir (c) Bengal (d) Vijayanagar
Ans: (d)


Q539. Which of the following sites represents the sea, the capital of the Hoysala kings?
(a) Hampi (b) Halebid (c) Hubli (d) Hyderabad
Ans: (b)


Q540. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). Assertion (A): Saluva Narasimha ended the ancient dynasty and assumed the title of dynasty. Reason (R) : They wanted to save the state from further collapse and disintegration. Which of the following is correct with respect to the above statements?
Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is false but R is correct
Ans: (a)


Q541. Who was the founder of Saluva dynasty?
(a) Devaraya (b)
Narsa Nayak (c) Veeranarsingh Rai (d) Narasimha Rai
Ans: (d)


Q542. Point out the pair which is not correctly matched –
(a) Baz Bahadur – Malwa
(b) Qutub Shah – Golconda
(c) Sultan Muzaffar Shah – Gujarat
(d) Yusuf Adilshah – Ahmednagar
Ans: (d)


Q543. Who among the following is considered as the ‘Father of Hindi Khari Boli’?
(a) Amir Khusro (b) Malik Muhammad Jayasi (c) Kabir (d) Abdul Rahim Khan-e-Khanan
Ans: (a)


Q544. Who among the following controlled the route of
Vitasta through his engineering activities in Kashmir- (a) Vajraditya (b) Damodar Gupta (c) Shoor (d) Suyya
Ans: (d)


Q545. Which one of the following Vijayanagara rulers allowed the Portuguese to build a cathedral at Vellore?
(a) Devaraya II (b) Krishnadeva Raya
(c) Achyutadeva Raya (d) Venkata II
Ans: (d)


Q546. Which of the following Bahmani ruler shifted his capital from Gulbarga to Bidar?
(a) Alauddin II (b) Ahmad Shah Wali
(c) Muhammad Shah I (d) Muhammad III
Ans: (b)


Q547. Who built the Gol Gumb in Bijapur?
(a) Mahmud Gaon (b) Yusuf Adil Shah
(c) Ismail Adil Shah (d) Muhammad Adil Shah
Ans: (d)


Q548. The Kirtistambh district of Chittor has been called ‘the painted dictionary of Hindu scriptures’. By whom was it built?
(a) Hammir (b) Rana Kumbha
(c) Rana Sangram Singh (d) Prithviraj
Ans: (b)


Q549. Who among these founded a new city on the southern bank of the river Krishna, a tributary of the river Krishna and took the responsibility of ruling this new kingdom as the representative of the deity who was believed to be all the land south of the river Krishna? of that deity?
(a) Amoghavarsha I (b) Ballal II
(c) Harihara I (d) Prataparudra II
Ans: (c)


Q550. Who was the ruler of Vijayanagara Empire when Raja Wodiyar established the Kingdom of Mysore?
(a) Sadashiva (b) Tirumal (c) Ranga II (d) Venkata II
Ans: (d)


Q551. The poetess describing her husband’s conquests in her poem ‘Mudara Vijay’ was-
(a) Bhartiya (b) Gangadevi
(c) Varadambika (d) Vijjika
Ans: (b)


Q552. Which South Indian dance form first appeared during the Vijayanagara reign?
(a) Mohini Attam (b) Yakshagana
(c) Krishna Aham (d) Vyomalata
Ans: (b)


Q553. In which of the following, Vijayanagara state would have rewarded and granted the state’s approval to him on attaining high qualification?
(a) Cinematography (b) Wrestling (c) Gambling (d) Chess
Ans: (d)


Q554. Which of the following was the second capital of the Vijayanagara Empire?
(a) Kampali (b) Penugonda
(c) Udayagiri (d) Padavid
Ans: (b)


Q555. Which of the following sites represents Dwarasamudra, the capital of the Hoysala kings?
(a) Hampi (b) Halebid
(c) Hubli (d) Hyderabad
Ans: (b)


Q556. Which of the following commentaries was composed during the reign of Vijayanagara Empire?
(a) Meghatithi’s commentary on Manu-smriti
(b) Ashaya’s commentary on Narada- smriti
(c) Madhava’s commentary on Parashara -smriti
(d) Yajnavalkya- Vigyaneshwar’s commentary on Smriti
Ans: (c)


Q557. Identify the first ruler of Vijayanagara who wrested Goa from the Bahmanis?
(a) Harihara-I (b) Harihara-II (c) Bukka-I (d) Devaraya-II
Ans: (b)


Q558. Who was the famous ruler of Mewar who got the fort of Achalgarh repaired?
(a) Rana Ratna Singh (b) Maharana Kumbha
(c) Rana Sanga (d) Maharana Raj Singh
Ans: (b)


Q559. Who among the following was described as Jagadguru by his subjects for the protection of Hindus in his kingdom?
(a) Ibrahim Adil Shah II of Bijapur
(b) Mahmud II of Malwa
(c) Hussain Shah of Bengal
(d) Mahmud Begda of Gujarat
Ans: (a)


Q560. With which king did Vijayanagara king Krishnadevaraya fought the battle of Golconda?
(a) Quli Qutb Shah (b) Qutubuddin Aibak
(c) Ismail Adil Khan (d) Gajapati
Ans: (a)


Q561. 500 years have passed since the ascension of which of the following?
(a) Harihara I (b) Krishna Deva Raya
(c) Kulottunga I (d) Raja Raya I
Ans: (b)


Q562. The dynasty founded by Harihara and Bukka was known as the Sangam dynasty because
(a) it was inspired by the Sangam age
(b) the capital of the new kingdom was at the confluence of Krishna and Tangubhadra
(c) the new state organized a confluence of scholars. lived
(d) Harihara and Bukka’s father’s name was Sangam
Ans: (d)


Q563. On which river was the city of Vijayanagara situated?
(a) Krishna (b) Kaveri
(c) Tungabhadra (d) Pennar
Ans: (c)


Q564. Who was the founder of Saluva dynasty?
(a) Devaraya (b)
Narsa Nayak (c) Veeranarsingh Rai (d) Narasimha Rai
Ans: (d)


Q565. What was the largest administrative division of the Vijayanagara Empire?
(a) State (b) Mandalam
(c) Kottam (d) Nadu
Ans: (b)


Q566. Which South Indian dance form first appeared during the Vijayanagara reign?
(a) Mohini Attam (b) Yakshagana
(c) Krishna Aham (d) Vyomalata
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Sultanate period literature and litterateur

Next Story

Bhakti and Sufi Movement

Latest from Blog

error: Content is protected !!