Which of the following institutions was not founded by Gandhi? MODERN HISTORY related mcqs

1 min read

1.The Sepoy Mutiny broke out on May 10, 1857 at __________
A. Meerut
B. Gwalior
C. Jhansi
D. Agra
Answer: Option A

2.The programme of Swadeshi and Boycott against the partition of Bengal was visualised by
A. Surendra Nath Bennerjee
B. BC Pal
C. Aurobindo Ghose
D. Rash Behari Bose
Answer: Option C

3.As per ‘August Offer 1940’ the Constitution of India would be drawn by
A. House of Commons
B. House of Lords
C. Princely States
D. Indians
Answer: Option D

4.The first Carnatic War in India was an extension of the Anglo-French War in
A. Canada
B. Europe
C. Africa
D. America
Answer: Option B

5.Which of the following statement is related with the provision of the Charter Act of 1833?
A. Allowed the Company’s monopoly of tea trade and trade with China
B. Put an end to the Company’s tea trade and trade with China
C. Has not interfered with Company’s tea trade and trade with China
D. Allowed the Company’s monopoly of tea trade and trade with China for ten years
Answer: Option B

6.Gandhiji considered Khadi as a symbol of
A. Industrialisation
B. Economic independence
C. Economic growth
D. Moral purity
Answer: Option B

7.Which of the following institutions was not founded by Gandhi?
A. Sevagram Ashram
B. Ramakrishna Mission
C. Phoenix Ashram
D. Sabarmati Ashram
Answer: Option B

8.Indian Association formed in __________ was one of the pioneer political associations with an all India outlook
A. 1769
B. 1776
C. 1874
D. 1876
Answer: Option D

9.On April 12, 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State/Union Territory is that town now?
A. Tripura
B. Culcutta
C. Manipur
D. Mizoram
Answer: Option C

10.China invaded Indian frontiers in the year __________
A. 1956
B. 1960
C. 1962
D. 1965
Answer: Option C

DOWNLOAD PDF HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Modern History Objective Questions PDF -Historygk.in

Next Story

One Caste One Religion, One God for Man is the teaching of Whom? Modern history related questions. free pdf download

Latest from Blog

error: Content is protected !!